Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naturfotografen: ”Jägare är emotionellt störda”

Se debatten om troféjakt ur SVT:s ”Mötet”.
Foto: SVT / SVT
Foto: SVT / SVT
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det hettade till när naturfotografen Björn Persson debatterade troféjakt med den danske jägaren Jens Ulrik Høgh i SVT ”Mötet” på lördagen.

– De har en typ av emotionell störning. Att skjuta djur är inte normalt, sa Björn Persson.

I flera artiklar har Expressen granskat industrin bakom den internationella jaktturismen. Granskningen visade bland annat att Zlatan Ibrahimovic dödat ett lejon som levt i en inhägnad, och att Felix Herngren begärt tillstånd att importera en skjuten babian.

I SVT:s senaste avsnitt av ”Mötet” debatterar naturfotografen Björn Persson och den danske jägaren Jens Ulrik Høgh, som skjutit hundratals djur i flera länder, jaktturismen och troféjakten.

Björn Persson tycker att troféjakt bör förbjudas, Jens Ulrik Høgh anser att kritiker är barnsliga och känsliga och bara bryr sig när det handlar om exotiska djur i Afrika.

Vill kunna skryta för barnbarn

Den 49-årige fotografen säger i programmet att Jens Ulrik Høgh har blodtörst och njuter av att döda.

– Han rättfärdigar det med att han skänker pengar till viltvård, men innerst inne vet alla att det handlar om lusten att döda.

Jens Ulrik Høgh säger att han förstår att folk blir upprörda – men att syftet med jakten för honom är att kunna berätta för sina barnbarn att han dödat djuren.

– Jag vill kunna sitta och skryta för mina barnbarn och berätta om de varma länderna och minnena. Jag gillar att vara i naturen.

Björn Persson frågar om man är en bra förebild för barn om man skjuter exotiska djur.

– Jag tycker att man är en helt okej förebild om man sparar en oätbar del av ett djur som man har dödat tillsammans med viltförvaltningen (på platsen), svarar Jens Ulrik Høgh.

Papperskorg av en elefantfot.

Jägaren: Hjälper viltlivet

Naturfotografen anser att beteendet är likadant som den hos seriemördare.

– Vad gör seriemördare, jo de tar troféer som de plockar fram i efterhand och minns.

Jens Ulrik Høgh argumenterar för att viltjakten bidrar med pengar till markägare i Afrika – och att det därmed stärker det vilda djurlivet eftersom markägarna i så fall inte använder marken till boskapsuppfödning.

– Vi jägare har varit för dåliga med att kommunicera vad vi gör. Det är nog en bidragande orsak till var vi är i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.