Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nätupproret: Så ser en helt vanlig tjejkropp ut

Louise Östgaard tröttnade på alla retuscherade bilder som visar hur kvinnor ska se ut.

Nu har hennes nätuppror #tjejkropp fått flera tjejer att lägga ut filmer på sina egna, vanliga tjejkroppar.

– Det kändes helt rätt att göra det. Det är så mycket på Facebook med retuscheringar och att allt ska vara perfekt. Jag ville lägga ut en äkta, helt vanlig kropp, säger Louise Linder, 28, som deltar i nätupproret.

Facebook-inläggen

Louise Östgaard:

"Jag har tänkt på det länge. Nu gör jag det. Lite impulsivt kanske, avsky eller gilla. Men detta är en film, om en tjej och en vanlig kropp. En tjejkropp. Trött på allt som postas, antingen i form av perfektion eller alla de retuscherade bilder som postas med reaktioner om att det är fel. Men var är alla vanliga kroppar? De som vi vill att unga tjejer ska växa upp med och lära sig älska. De med normal fettmängd för en vuxen kvinna. De kroppar som inte tränar varje dag och går på diet. De kroppar som tillhör människor. Med defekter och vinterhull, med blekhet efter att solen inte visat sig på länge. De som snart ska visas i bikini, utan förberedelser. Här är en chansning, ett försök att göra skillnad. Här är en tjejkropp".

Louise Linder:

"Jag tänkte demonstrera en helt vanlig tjejkropp för att jag tycker att det behövs nu inför beach 2014. Så här ser man ut när man är 28 år och har fött två barn".

"Detta är en film om en tjej med en helt vanlig kropp. Så här ser tjejer ut".

Hälsopedagogen och fysioterapeuten Louise Östgaard, 32, arbetar på en klinik för ätstörningar och har jobbat i tränings- och hälsobranschen i tio år. Genom sitt arbete har hon tydligt sett hur samhället målar upp en idealbild av hur kvinnor ska se ut. Ett ideal som inte alls samspelar med verkligheten.

Har delats hundratals gånger

På tisdagen startade hon därför nätupproret "Min helt vanliga tjejkropp" och lade ut ett klipp på sig själv i underkläder. Klippet fick snabbt stor spridning och en av dem som deltagit i upproret och spelat in ett eget klipp är 28-åriga tvåbarnsmamman Louise Linder.

"Så här ser man ut när man är 28 år och har fött två barn. Jag har lite häng, det är så här det ser ut", säger hon i klippet som delats nästan 300 gånger.

Linder förklarar att hon, liksom Östgaard, har tröttnat på samhällets bild av hur kvinnor ska se ut.

– Det kändes helt rätt att lägga ut klippet. Det är så mycket på Facebook med retuscheringar och att allt ska vara perfekt. Jag ville lägga ut en äkta, helt vanlig kropp, säger Linder till Expressen.

"Behövde prova det omvända"

För Nyheter24, som först uppmärksammade #tjejkropp, berättar Louise Östgaard att hon fick idén när hon var på väg hem från jobbet.

– Det är relativt enkelt att reagera på retuscherade bilder eller klaga på "hur trött man är på alla som lägger upp träningsbilder, diettips och selfies i konstruerad vinkel". Jag kände att jag behövde prova det omvända. I stället för att tycka till och klaga på hur jag INTE vill att det ska se ut i sociala medier ville jag lyfta ett exempel på hur det kan se ut i stället, säger Östgaard till Nyheter24.

"Svårt att slappna av"

Louise Linder berättar att hon enbart har fått positiv respons. Och under onsdagen har flera kvinnor lagt ut klipp på sina egna kroppar på Facebook.

– Jag har inte fått en enda negativ kommentar. Jag hoppas och tror att fler tjejer vågar lägga upp sina klipp nu även om det krävdes mod för att göra det. Det var svårt att slappna av i magmusklerna så att det släppte på riktigt, säger hon till Expressen.

28-åringen hoppas nu att klippen kan leda till att fler slår följe och sprider budskapet.

– Jag blir påverkad av det jag ser i samhället samtidigt som jag tycker att det är jättelöjligt att det ska behöva vara så mycket retuschering. Ingenting är äkta, inga reklambilder, inga Hollywood-filmer. Det börjar störa mig riktigt mycket, säger Linder.

Louise Östgaard efterlyser fler föreläsningar och samtal som behandlar de känslor som de "skeva idealen skapar".

– Därför är det viktigt för mig att erbjuda ett samtal runt detta med alla de som varje dag tappar energi på grund av orimliga förväntningar på den egna kroppen, säger Östgaard till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!