EXPRESSENS OCH DEMOSKOPS VÄLJARBAROMETER, målperiod 31 maj - 6 juni. Antal intervjuer 1011. Siffrorna visar procent. Pilarna visar förändring sedan förra månadens mätning.
EXPRESSENS OCH DEMOSKOPS VÄLJARBAROMETER, målperiod 31 maj - 6 juni. Antal intervjuer 1011. Siffrorna visar procent. Pilarna visar förändring sedan förra månadens mätning.

Nattsvart, Ohly

Publicerad
Uppdaterad
Rött ljus för Lars Ohly.
Grönt ljus för Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.
Vänsterpartiet hamnar rekordlågt och miljöpartiet rekordhögt i Expressens och Demoskops junimätning.
- Jag är inte förvånad. Vänsterpartiet är dåligt på att ta hand om sina väljare, säger riksdagsledamoten Karin Svensson Smith, som själv bytt från rött till grönt.
Nu grönskar det i Sverige. Och i svensk politik. Miljöpartiet får 8,2 procent i Expressens och Demoskops junimätning.

Klimatfrågan i fokus

Det är den högsta siffran sedan vintern 1997. Förändringen gentemot majmätningen är inte statistiskt säkerställd. Men uppgången under våren är statistiskt säker.
– Det bekräftar den känsla som vi har. Klimatfrågorna har hamnat högt på dagordningen, och vi har hög trovärdighet i de frågorna, säger de grönas nyvalda partisekreterare Agneta Börjesson.

Unga väljer grönt

Framför allt unga väljare sällar sig till de gröna. I junimätningen väljer var femte väljare
i gruppen 18–29 år att stödja miljöpartiet.
– Unga väljare har mer framtid, säger Grön ungdoms språkrör Ellinor Scheffer.
Men miljöpartiets framgångar innebär inga triumfer för oppositionen som helhet.
Tvärtom. Den borgerliga regeringen är på väg mot revansch. Skillnaden mellan blocken har krympt från 11,4 till 2,3 procentenheter.
Både Mona Sahlin och Lars Ohly tappar väljare.

Lägsta på 13 år

Vänsterpartiet får 3,6 procent i junimätningen. Det är inte bara under spärren till riksdagen utan också den lägsta siffran på 13 år i Demoskops mätningar.
Partiet har några stökiga år bakom sig. Många feminister och förnyare har lämnat partiet. Exledaren Gudrun Schyman gick till fi. Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith till de gröna.
– Miljöpartiet är ett parti som vågar blicka framåt. Vänsterpartiet är otryggt och tittar bakåt, säger Karin Svensson Smith.
Efter valet i höstas har vänsterpartiet hamnat i skuggan av både miljödebatten och partiledarbytet inom socialdemokraterna.

Inte överraskad

Partisekreteraren Anki Ahlsten är inte överraskad över bottennoteringen i Demoskop.
– Jag skulle så klart vara gladare om vi hade bättre siffror. Men detta är en av många mätningar. Och det är tre år kvar till valet. Vi ska bli mer synliga, säger Ahlsten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag