Nattklubb i Stockholm beskjuten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En okänd person har skjutit mot entrédörren till nattklubben Sturecompagniet i centrala Stockholm.
Foto: Jennie Petersson
Vid klockan sex på tisdagsmorgonen var fortfarande ingen misstänkt gripen.
Foto: Jennie Petersson
Polisen fick larmet strax före klockan tre natten mot tisdagen. En okänd person avlossade skott mot entrédörren på Sturecompagniet.
Foto: Jennie Petersson
För drygt 20 år sedan dömdes Tommy Zethraues och två andra för ett av de mest blodiga våldsdåden i svensk rättshistoria. De sköt ihjäl fyra personer på just Sturecompagniet.

En okänd person har skjutit mot entrédörren till nattklubben Sturecompagniet i centrala Stockholm.

En taxichaufför blev vittne till hur en man med svart mössa avlossade skotten och sedan försvann i en bil från platsen.

– Tack och lov var det inte så mycket människor i närheten, annars kunde det ha blivit illa, säger han.

Polisen fick larmet strax före klockan tre natten mot tisdagen. En okänd person avlossade skott mot entrédörren på Sturecompagniet.

– Det är skarpt vapen, någon form av pistolliknande föremål. Det är två skott som man har hört, säger Albin Näverberg, vid Stockholmspolisen.

Troligtvis fanns det folk i lokalen då dådet inträffade, men ingen person kom till skada.

– Det bör ha funnit folk i rörelse, men jag vet inte om de var i lokalen. Restaurangen stängdes i samband med detta, säger Albin Näverberg

Ingen gripen

Han vill inte gå in på signalement och menar att polisen arbetar brett med fallet. Vid klockan åtta på tisdagsmorgonen var fortfarande ingen misstänkt gripen.

Polisen utreder nu grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

– Det är ingen gripen eller utpekad. Vi jobbar brett för att ta reda på varför detta har skett. Man har pratat med mycket folk i natt och sammanställer uppgifterna för att se vartåt det pekar, säger Albin Näverberg.

Polisen uppger senare för TT att de har fått tag på övervakningsfilmer som visar den misstänkte skytten.

– Vi har säkrat filmmaterial på den person som skjutit. Men jag vet inte om personen är identifierad ännu, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen region Stockholm, till TT.

Vittne: Jag sprang till dörren

En man som kör taxi och blev vittne till skottlossningen säger att han såg en man med svart mössa som efter att skotten avlossades hoppade in i förarsätet på en svart Audi och körde fort upp mot Sveavägen.

– Jag hörde smällen, två skott. Det var inte en så hög smäll så jag tror att det kom från ett luftgevär eller en luftpistol av något slag, säger vittnet, och fortsätter:

– Jag sprang till dörren för att jag trodde att någon blivit skadad. Men sen såg jag att det bara var hål och sprickor. Jag såg inga människor där inne. Tack och lov var det inte så mycket människor i närheten, annars kunde det ha blivit illa.

Det finns inga uppgifter om att hot har riktats mot restaurangen. Men enligt Albin Näverberg kommer polisen att utreda detta och även titta närmare på om det fanns hot som riktats mot enskilda personer som kan ha befunnit sig på platsen.

Under tisdagsmorgonen genomfördes en teknisk undersökning av platsen. Inga beslag av vapen har gjorts. Vid sju på morgonen hävdes avspärrningarna.

20 år sedan morden

Det är drygt 20 år sedan som ett av de mest blodiga våldsdåden i svensk rättshistoria inträffade. Det skedde den 4 december 1994 – mot just restaurang Sturecompagniet vid Stureplan i centrala Stockholm.

Fyra personer mördades sedan Tommy Zethraues och två andra personer hamnat i bråk med vakterna. Trion kom tillbaka, beväpnade med en automatkarbin, för att hämnas. Tommy Zethraeus avlossade själv dödsskotten i hopen av människor.

I drygt tre dygn var Tommy Zethraeus på flykt undan ett stort polisuppbåd. Han och de två andra greps den 7 december, i närheten av Drottningholms slott.

1995 dömdes Tommy Zethraeus till livstids fängelse.

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

Vet du mer om händelsen? Är du på plats? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.