Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klubbar fast i kontroller – bilderna visar trängseln

Överläkaren Johan Styrud tycker inte att nattklubbar ska ha öppet så sent.

Nattklubbarna Fou och Bergmans i centrala Stockholm har åkt fast i coronakontroller.

Fou har stängts och Bergmans har fått vite.

– Det var lite kaosartat, säger Monica Gerdhem, avdelningschef på miljöförvaltningen, om Fou.

Inneklubben Fou är välkänd för den som hänger med i Stockholms uteliv. Här minglar kändisar i den lyxiga lokalen på Hamngatan – alla från prins Carl Philip till världsstjärnor som Usher och Justin Bieber har besökt klubben.

Beslutet om stängning togs efter att Fou brutit mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer: För många besökare togs in och var för nära varandra.

– När personalen förstod att vi var där började de försöka skingra folk. Men vi hann se att det var väldigt trångt, folk åt och drack ståendes. Det var lite kaosartat, säger Monica Gerdhem, avdelningschef på miljöförvaltningen, och fortsätter:

– Sedan noterade att vi att personalen verkade ha dålig kunskap om vad som gällde och det fanns inte mycket information till gästerna. Så de brast i alla avseenden kan man säga.

Bilderna visar trängseln

Nattklubben måste nu redovisa åtgärder till Miljöförvaltningen för att få öppna igen.

– Skulle det bli så att de bryter mot de nya förbindelserna då kan det hända att vi inte öppnar upp alls, säger Monika Gerdhem.

Tajinder Singh, vd för RSI Nattklubb som driver Fou, skriver i en kommentar till Expressen att man för en dialog med miljöförvaltningen:

Vi ser naturligtvis allvarligt på miljöförvaltningens beslut. Vi har redan skickat in en plan till miljöförvaltningen där vi redovisar vårt arbete och ytterligare förbättringsåtgärder. Det är vår ambition och förhoppning att vi snabbt åter kan öppna vår verksamhet igen”.

Vid sidan av Fou brast även nattklubben Bergmans vid inspektion. De har nu delgivits ett vite på 25 000 kronor per vecka tills de vidtar nödvändiga åtgärder, enligt DN.

Bilder från Bergmans visar trängsel och stående gäster som dricker alkohol, något som inte är okej enligt restriktionerna.

”Borde införa lokala restriktioner”

Förra veckan spreds bilder och filmer från flera nattklubbar i Stockholm, där sällskap kunde ses dansa bredvid sina bord. 

En som reagerat kraftigt på nyheten om klubbträngseln är Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, som nu kräver hårdare restriktioner.

– Stockholm borde införa lokala restriktioner för att förhindra smittan. Jag trycker bland annat det borde införas en sluttid för hur länge restauranger och nattklubbar får hålla öppet, säger han till TV4 Nyheterna.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln omskrev vi Bergmans under namnet Collage/Bardot, vilket är det namn som miljöförvaltningen använder i sin kontrollrapport. Företaget i fråga heter egentligen Collage Sthlm restaurant AB, men utestället som kontrollerades har varumärket Bergmans.

https://www.instagram.com/p/oMMU2pzP32/?utm_source=ig_web_copy_link

Se också:

Infektionsläkaren i Uppsala om vårdens allt mer ansträngda situation när fler smittas av covid-19 igen.
Larmet: Ungdomar arrangerar fester – för att få corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.