Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Natoutredningen orsakade debatt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Margot Wallström (S), utredaren Krister Bringnéus, Hans Wallmark (M), under pressträffen där rapporten om Sveriges säkerhets- och försvarspolitiska samarbeten presenterades i Rosenbad.
Foto: Fredrik Persson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Presentationen av Natoutredningen förvandlades till en livlig debatt mellan alliansen och regeringen – för eller mot ett medlemskap.

Samtidigt medger försvarsminister Peter Hultqvist, S, att regeringens linje ligger fast oavsett utredningens slutsatser.

– Vårt partis ståndpunkt och regeringens ståndpunkt är tydlig sen gammalt, säger han.

Utredningen "Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten" är klar och presenterades på Rosenbad vid lunchtid av utredaren Krister Bringéus.

Deltog på presskonferensen gjorde också försvarsminister Peter Hultqvist, S, utrikesminister Margot Wallström, S, samt företrädare från MP, M, C och KD.

Utredaren konstaterade att det råder ett nytt säkerhetspolitiskt normalläge i Europa.

– Man kan diskutera var och när det inträffade men i dag ser vi ett antagonistiskt förhållande mellan Ryssland och omvärlden. Angreppet på Ukraina är här en milstolpe, säger han.

En stor del av utredningen har ägnats åt frågan om ett svenskt Natomedlemskap där utredaren beskriver för- och nackdelar men utan att ta ställning för eller mot:

• En svensk ansökan skulle utlösa en politisk kris med Ryssland där ryssarna först skulle antas reagera med protest men därefter acceptans.

• Tillgång till en multilateral plattform.

• Ett medlemskap skulle inskränka det svenska politiska handlingsutrymmet.

• Osäkerheten vid en eventuell Östersjökris skulle undanröjas.

• Den gemensamma konfliktundanhållandet skulle ökas.

Regeringen och oppositionen gjorde vitt skilda tolkningar av Bringéus slutsatser.

Hultqvist: "Vår linje ligger fast"

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, och utrikesminister Margot Wallström, S, budskap var redan på torsdagskvällen att den militära alliansfriheten ligger fast och att det inte är aktuellt med "tvära kast i den svenska säkerhetspolitiken".

– Vår linje ligger fast och det är förutsägbart att det skulle vara så. Det här har vi redogjort för i regeringsförklaringar och i en rad olika sammanhang. Den här regeringen kommer inte att söka om medlemskap i Nato. Däremot uppgraderar vi svensk militär förmåga, vi levererar när det gäller att utveckla olika typer av samarbete med andra länder, säger försvarsminister Peter Hultqvist, S.

Så det du egentligen säger är att oavsett vad utredningen hade kommit fram till hade regeringens svar varit nej till ett Natomedlemskap?

– Vårt partis ståndpunkt och regeringens ståndpunkt är tydlig sen gammalt. Vi ändrar inte det i några tvära kast. Den svenska linjen ligger fast och det är en viktig signal till omvärlden att vi inte svajar när det gäller den här typen av frågor.

Medan företrädare för allianspartierna utredningens innehåll som ytterligare argument för ett svenskt medlemskap.

– Det föreligger ett antal fakta och när man väger dem framtyder en rätt entydig bild. Sen kan man av partiegoistiska skäl bortse från en del för att man har en beröringsångest med tanken på ett svenskt Natomedlemskap, säger Hans Wallmark, M, försvarspolitisk talesperson och pekar framför allt på att ett medlemskap skulle öka säkerheten i Sverige, Östersjön och ge bindande garantier för hjälp.

Margot Wallström oroad över allianspartiernas agerande

Liberalerna kan i regeringsposition och med tillräcklig majoritet tänka sig att gå fram med en ansökan om medlemskap utan Socialdemokraterna. Också KD är inne på samma spår. Moderaterna säger att inget parti kan ha veto men att det är viktigt med bred uppslutning.

– Björklund gör sina politiska val. Vi har gjort vårt val och Björklund försöker trigga sin i uppfattning och hitta nya infallsvinklar, säger Hultqvist.

Utrikesminister Margot Wallström, S, beskriver utredningen som ett "bra underlag för en säkerhetspolitisk debatt".

– Att oppositionspartiernas enda svar är Nato var inte förvånande. Vi kommer föra diskussionen utifrån ett bredare begrepp, säger hon.

Wallström säger att Sverige i första hand vill bidra till avspänning.

– När man säger konfliktavhållande betyder det militär avskräckning. Det är inte vad vi menar att man ska använda säkerhetspolitiken till. När det nu är så oroligt i vår omvärld ska vi inte ändra vår säkerhetspolitiska doktrin.

Utrikesministern är oroad över allianspartiernas agerande.

– Det är bra med en samsyn kring säkerhetspolitiken. Jag känner mig oroad över att de hela tiden svajar på den ene efter den andra frågan. Centerpartiet har bytt hållning och det går fram och tillbaka, allt från synen på värnplikt till försvarsbudget. Det känns inte förtroendeingivande, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.