Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Natostyrka kan få agera i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nato kan i framtiden få tillstånd att sätta in sin snabbinsatsstyrka i Sverige. Regeringen väntas godkänna ett avtal som gör det möjligt, uppger källor till Svenska Dagbladet.

- Vi har kommit väldigt långt och det kan komma ett regeringsbeslut på torsdag, säger försvarsminister Karin Enström (M) till tidningen.

Bakgrunden är att Försvarsmakten i höstas begärde hos regeringen att få inleda förhandlingar med Nato. Förhandlingarna ska nu vara klara och såväl Sverige som Finland ska enligt Svenska Dagbladet vara beredda att teckna avtalet om att ta emot Natos snabbinsatsstyrka.

Beslut på torsdag

Försvarsministern Karin Enström, M, säger till tidningen:

- Vi har kommit väldigt långt, och det kan komma ett regeringsbeslut på torsdag, bekräftar försvarsminister Karin Enström, M, för SvD.

Natos snabbinsatsstyrka ska få hjälp av de båda länderna med bland annat underhåll och logistik.

Ska ge soldater mat

Avtalet ska göra så att insatsstyrkan kan tas emot på ett säkert sätt. Det kan gälla bland annat transport genom land-, luft- eller sjöterritorium. Därefter ska styrkan kunna förflyttas till insatsområdet. Finland och Sverige ska se till att underhåll och logistik fungerar, till exempel ge soldaterna mat eller leverera stridsammunition.

Ska bjudas in av Sverige

Avtalet innebär inte enligt Karin Enström att Nato kan landsätta en trupp i Sverige utan svenskt önskemål.

- Allt i detta avtal bygger på att det är verksamhet som Nato gör på inbjudan av Sverige, säger hon till SvD.

Avtalet är ett så kallat värdlandsavtal som gör det enklare för Natos snabbinsatsstyrka NRF att komma till Sverige för övningar, men också under kriser.

Svenska Dagbladet skriver att det finns en bred politisk enighet bakom de allt närmare banden mellan Sverige och Nato.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.