Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Natos oro: Putin kan använda kemvapen

”Även om Putin hotar med kärnvapen, så vet han konsekvenserna för honom själv och Ryssland skulle bli förödande, det är ett enormt steg”, säkerhetspolitiske experten Tomas Ries.
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska militärfordon på vägen mellan Donetsk och Mariupol.
Foto: LICENSED BY STORY PICTURE AGENCY/SHUTTER / LICENSED BY STORY PICTURE AGENCY/SHUTTERSTOCK SHUT
Ukrainas dåvarande president Viktor Jusjtjenko förgiftades mitt under den hätska valrörelsen 2004.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP

Ryssland anklagar Ukraina och USA för att förbereda attacker med kemiska och biologiska vapen under falskt flagg.

Nato varnar för att den ryska propagandan avslöjar landets egna mörka planer.

Ryssland har en historia av att använda kemikalier mot sina fiender – men saknar sannolikt kapacitet att utföra storskaliga attacker, säger forskaren Brett Edwards till Sky News.

– En mer småskalig användning, besläktad med terrorism, är mer trolig.

Ryssland har den senaste tiden trappat upp sina anklagelser mot USA för att hjälpa Ukraina att utveckla biologiska vapen. Enligt Ryssland samarbetar USA och Ukraina kring 30 laboratorier för smittsamma mikroorganismer i Ukraina. 

BBC, som har faktakollat det ryska påståendet, konstaterar att Ukraina bedriver helt legitim forskning om smittsamma sjukdomar i ett dussintal labb och att en del av dem får stöd av USA. Det finns också sedan 1990-talet ett program, med finansiering från USA, som handlar om att minska riskerna med de vapen som utvecklades under Sovjettiden. 

Enligt BBC finns inget stöd för att de arbetar med att utveckla biologiska vapen.

Även kemiska vapen nämns i de ryska anklagelserna.

I fredags skrev det ryska utrikesdepartementet på Twitter att ”radikala ukrainska grupper under amerikanska specialstyrkors kontroll har förberett flera scenarion med användning av giftiga kemikalier för att utföra provokationer.” 

Nato varnar – ”Lång lista av lögner”

Målet påstås vara att ge Ryssland skulden för en attack mot civila.

USA och Nato har å sin sida flera gånger varnat för att det i själva verket är Ryssland som har planer på en kemvapenattack i Ukraina – en attack som man sedan tänker skylla på Ukraina.

– Vi är oroliga att Moskva kan utföra en operation under falskt flagg i Ukraina, eventuellt med kemiska vapen, sade Natos generalsekretare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i Bryssel på tisdagen, enligt Reuters.

Stoltenberg menade att Rysslands påståenden om biologiska och kemiska vapen kan läggas till ”lång lista av lögner”.

– De hävdade att de inte skulle invadera Ukraina men gjorde det ändå. De hävdade att de drog tillbaka trupper men skickade in ännu mer. De hävdar att de skyddar civila, men de dödar civila, sade Natochefen under presskonferensen, enligt CNN. 

Lång historia av kemiska vapen

Under det långa inbördeskriget i Syrien har kemiska vapen använts 85 gånger, enligt Sky News.

– Ryssland ljög upprepade gånger om huruvida det fanns kemiska vapen i Syrien, samtidigt som man samarbetade med den syriska regimen som använde kemiska vapen. I den kontexten vet vi att Ryssland ljuger om de här frågorna, säger Brett Edwards, statsvetare och expert på användningen av kemiska vapen, till Sky News.

Ryssland har också en lång historia av att använda kemikalier för att döda enskilda personer som uppfattas som fiender.

År 2004 förgiftades Ukrainas dåvarande president, den västtillvände Viktor Jusjtjenko, av dioxinet TCDD. Jusjtjenko, som överlevde, är övertygade om att Ryssland låg bakom men skuldfrågan har inte fastställts.

Den tidigare KGB-officeren Alexander Litvinenko som blev regimkritiker och flydde till Storbritannien dog år 2006 efter att ryska agenter lagt polonium 210 i hans te.

Sergej Skripal, tidigare officer i Rysslands militära underrättelsetjänst GRU, som var brittisk dubbelagent, förgiftades tillsammans med sin dotter Julia med nervgiftet Novitjok år 2018.

Inga stora lager 

De överlevde, liksom oppositionsledaren Alexej Navalnyj som förgiftades med Novitjok sommaren 2020.

Ryssland har ratificerat konventionen om förbud mot kemiska vapen, och enligt Brett Edwards har landet sannolikt inga stora lager. Han tror också att det skulle ha framkommit bevis om Ryssland förberedde storskaliga kemvapenattacker i Ukraina.

– Vi ser inte de underrättelserna. Det är en hel infrastruktur, så vi skulle i så fall se specialister som transporterar det hela, vilket vi inte har gjort, säger han till Sky News.

– En mer småskalig användning – besläktad med terrorism – är mer trolig, fortsätter han.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Erik Melander, professor i freds- och konfliktlösning, om Putins kärnvapenhot: ”Inte sannolikt”. Då kan kärnvapen bli aktuellt, här är scenariot där Ryssland skulle använda kärnvapen.

Ryska hotet om kemiska vapen skrämmer världsledare

Ryska hotet om kemiska vapen skrämmer världsledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.