Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Natos minröjningsfartyg patrullerar i Östersjön

HNLMS Rotterdam
Foto: Marit Hommedal / TT NYHETSBYRÅN
HDMS Peter Willemoes
Foto: BErg2/Wikimedia
”Flygplansmördaren”, ett luftvärn av typen Buk, uppger tyska Bild.
Foto: Twitter
Vrakdelar var allt som blev kvar när MH77, Malaysia Airways Boeing 777 sköts ned över östra Ukraina 2014.
Foto: Brendan Hoffman

Den militära upptrappningen i Europa fortsätter.

Nato har utökat sin närvaro i Östersjön med flera fartyg, vilket Aftonbladet var först med att rapportera, och de baltiska länderna skickar krigsmateriell till Ukraina.

Ryssland svarar med att kalla in sin ökända ”flygplansmördare”.

I söndags rapporterades att det Nato-ledda nederländska krigsfartyget HNLMS Rotterdam stationerats i ett område strax söder om Sverige – på fredagen kom nya rapporter om att Nato utökat sin militära närvaro i Östersjön.

I ett uttalande, som Aftonbladet refererar till, uppger Nato att minröjningsfartyg från Tyskland, Lettland och Estland kallats in för att övervaka innanhavet, tillsammans med danska fregatten HDMS Peter Willemoes.

– Vi är på plats i Östersjön för att utöka den marina bevakningen och för att förbättra samarbetet med våra allierade, säger Nato i uttalandet.

Krigsmateriell skickas till Ukraina

På andra sidan Östersjön, i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen har man gjort gemensam sak i att stödja Ukrainas från det överhängande rysshotet. På fredagen skrev de i ett gemensamt uttalande att de skickar såväl pansarvärnsrobotar som pansarskydd, samtliga amerikanska, rapporterade Sveriges Radio.

”Kommer att fortsätta stödja Ukraina inte bara diplomatiskt och politiskt, utan också bidra till att stärka landets försvarsförmåga”, skriver de.

Estland ville också skicka Tyska vapen till Ukraina, men fick nej.

Tyskland hänvisar till att de har en policy om att inte skicka vapen till länder där läget är spänt, rapporterar WSJ

Också från ryskt håll görs militära manövrar. Enligt tyska Bild skickar Putin sina ”flygplansmördare” västerut. Ett videoklipp, fångat i centrala Ryssland, visar tåg med komponenter från flera Buk-system, på samma sträcka som används för att skicka krigsmateriell under de senaste veckorna. Enligt Bild har ”flygmördarna” slutdestination i gränsområdet mot Ukraina.

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1484358954217996301?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1484408870978002945%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bild.de%2Fpolitik%2Fausland%2Fpolitik-ausland%2Frussen-aufmarsch-immer-bedrohlicher-jetzt-bringt-putin-sogar-seine-flugzeug-kill-78897226.bild.html

Buk-systemen blev världskända 17 juli 2014 då de användes till att skjuta ned passagerarflyget ”Malaysia Airways Boeing 777” vilket fick planet att krascha och 298 personer omkom.

Ryssland skickar också luftvärnmissilerna, S-400, till Vitryssland för en övning, vilket den statliga nyhetsbyrån RIA rapporterat – väl i Vitryssland kan missilerna användas till att attackera alla plan över Litatuen, halva Polen och större delen av Lettland, rapporterar Bild. 

Blinken efter toppmötet: Vi står bakom Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.