Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Natos drag: Har placerat krigsfartyg i Östersjön

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Marit Hommedal / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krigsfartyget HNLMS Rotterdam har stationerats i ett område strax söder om Sverige, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen, säger en talesperson för Nato till Aftonbladet.

Det nederländska krigsfartyget seglade under lördagen genom Öresund och har parkerat i Östersjön söder om danska Bornholm, skriver tidningen.

Inom loppet av en månad har Ryssland skickat fem landstidningsfartyg till Östersjön. Innan dess, i december, fanns bara ett av de offensiva fartygen på plats, har DN rapporterat.

Jonas Kjellén vid Totalförsvarets forskningsinstitut Foi menar att Ryssland skickar ”en tydlig signal” med den växande Östersjömarinen.

De senaste dagarna har Försvarsmakten gjort flera truppförflyttningar. Flera transporter har gjorts till Gotland. Ön har ett viktigt strategiskt läge, mitt i Östersjön.

– Vi har sett en säkerhetsförsämring över längre tid. Men samtidigt är det fortfarande ingen hög beredskap och väldigt låg risk för väpnad konflikt, har överste Mattias Ardin sagt i helgen.

”Finns alltid tillgänglig”

Förstärkningarna har skickats till Gotland samtidigt som världens fokus ligger på Ukraina och Ryssland, där Ukraina befarar en rysk invasion. Det händer i sin tur samtidigt som Ryssland kräver att Nato inte godkänner nya medlemsländer.

Nu har Nato skickat ett krigsfartyg, HNLMS Rotterdam från den nederländska flottan, till ett område strax söder om Sverige. Fartyget är byggt för helikopteroperationer och dockning av landstigningsfartyg, rapporterar Aftonbladet.

– Reaktionsstyrkan finns alltid tillgänglig för att genomföra försvarsuppgifter från övningar till uppdrag, säger en talesperson för Nato till tidningen.

Ryssland anser att vapnen är en säkerhetsutmaning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.