Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare Natogeneralen Petr Pavel vinnare i Tjeckiens val

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Petr Pavel.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den pensionerade Natogeneralen Petr Pavel blir Tjeckiens näste president.

– Sanningen, värdigheten och respekten vann, säger han och tackar väljarna.

Med 80 procent av rösterna räknade har Pavel fått 56,5 procent av rösterna, och landets valmyndighet har utropat honom till vinnare.

Enligt tjeckisk tv skiljer det drygt 650 000 röster mellan Pavel och motkandidaten Andrej Babis. Den tidigare premiärministern, en av landets rikaste män och ofta stämplad som Tjeckiens Donald Trump, får preliminärt 43,5 procent av rösterna.

I ett första uttalande tackar Pavel väljarna för förtroendet och säger att resultatet visar att folket röstade för demokratin. Han lovar att arbeta för alla tjecker, och ber dem att se förbi eventuella meningsskiljaktigheter.

– Vi måste lösa problem gemensamt, som ett samhälle, och inte förbli splittrade, säger han enligt tjeckiska ct24.

Resultatet enligt mätningarna

Slovakiens president Zuzana Caputová har redan gratulerat Pavel till segern och säger i ett uttalande att anständigheten och tron på sanningen segrade.

Resultatet går helt enligt de sista opinionsmätningarna inför valet, som hållits under två dagar, fredag och lördag.

Petr Pavel är tidigare försvarschef med bakgrund som fallskärmsjägare. Mellan 2015 och 2018 ledde han militäralliansen Natos högsta militärråd. Politiskt är han dock mer anonym och ovan. I valkampanjen hade han stöd från den nuvarande regeringen.

Presidenten i Tjeckien har främst ceremoniella uppgifter, men spelar ändå en viktig roll i utnämnandet av regering, centralbankschef och författningsdomstol.

Zelenskyjs hån mot Putin: ”Han är en nolla”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.