Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda ordbråket om hoten mot Sverige

Peter Hultqvist säger att regeringen står bakom Försvarsberedningens formulering – trots Löfvens och Wallströms uttalanden på söndagen.Foto: SVEN LINDWALL
ÖB Micael Bydén.Foto: SVEN LINDWALL
Margot Wallström hävdade att Försvarsberdeningens ttalande inte bygger på någon ny analys.Foto: SVEN LINDWALL
Natochefen Jens Stoltenberg.Foto: SVEN LINDWALL
Moderaterna anser att regeringen talar med för många röster kring det svenska försvaret och hotbilden mot Sverige.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman, L, KU-anmäler Margot Wallström.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 10

SÄLEN. Ordbråket om Försvarsberedningens varning – att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas - vidgar sprickan mellan utrikesministern och försvarsministern.   

Margot Wallström, S, vill hålla fast vid den gamla analysen men försvarsminister Peter Hultqvist, S, backar upp Försvarsberedningen: 

– Vi överprövar inte det försvarsberedningen säger. 

Samtidigt säger ÖB Micael Bydén att sannolikheten för ett väpnat angrepp är "alltjämt låg". 

Nu KU-anmäler försvarsutskottets ordförande Allan Widman, L, Margot Wallström, enligt DN. 

Strax före jul kom Förvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår, med sin delrapport som orsakade stora rubriker: ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

Men regeringen håller inte med. Både statsministern Stefan Löfven, S, och utrikesminister Margot Wallström, S, hävdade under söndagen att formuleringen inte bygger på någon ny analys av säkerhetsläget och vill i stället hålla fast vid den gamla från 2014. 

– Det direkta säkerhetshotet mot Sverige har inte förändrats. Det är fortfarande så att ett direkt militärt angrepp på Sverige är osannolikt, sa Löfven.

Margot Wallström: "Ingen ny bedömning"

– De har valt att lägga en mening på ett annat ställe. Någonting annat är det inte. De har inte någon ny säkerhetspolitisk utvärdering eller bedömning, sa utrikesministern. 

– Ni har formulerat det på ett annorlunda sätt, säger Wallström senare på plats i Sälen när hon fick frågan från en av ledamöterna i Försvarsberedningen om hon underkänner deras arbete. 

Margot Wallström.Foto: SVEN LINDWALL

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att han har förtroende för Försvarsberedningens arbete.

– Vi överprövar inte det försvarsberedningen säger och jag vill klart också säga att vi har totalt förtroende Björn von Sydow och de socialdemokratiska ledamöter som har deltagit i försvarsberedningens arbete, säger han i Expressen TV och fortsätter:

– Jag tycker att rapporten är gedigen, välgenomarbetad och jag har redan följt upp den med tre skarpa förslag från regeringens sida och jag värdesätter om man kan hålla en bred politisk enighet kring de här frågorna.

Hur kommer det sig att man ändrat sig?

– Vi har inte ändrat oss i det här, utan nu är det så att försvarsberedningen gör sitt arbete och det ska ställas i relation till den tid vi nu lever och uppgiften där de dimensionerar sina förslag utifrån en analys som de gör, säger han.

ÖB: "Sannolikheten är alltjämt låg"

Efter sitt tal på måndagseftermiddagen fick försvarsministern frågor om diskussionen. 

– När det gäller formuleringen som omtalades i går, här gjorde försvarsberedningen en formulering för att ta höjd för de förslag som man har i sin rapport. 

– Ett riksdagsbeslut gäller så länge det inte finns något annat fattat, säger Hultqvist på pressträffen på söndag eftermiddag.

– UD är ju representerat i Försvarsberedningen och har samma insyn som alla andra, säger han som svar på frågan om den nya skrivelsen inte var fullt förankrad på UD.

Överbefälhavare Micael Bydén konstaterade att Försvarsmaktens bedömning om hotbilden mot Sverige ligger fast.

– Sannolikheten för ett väpnat angrepp mot Sverige är alltjämt låg. 

 

LÄS MER: Detta händer under Folk och Försvar 2018 

Stefan Löfven.Foto: SVEN LINDWALL

Kritik mot Löfven och Wallströms uttalande

Kritiken mot Löfven och Wallströms uttalande under söndagen kom omedelbart. Moderaternas försvarspolitiske talesperson anklagade regeringen för att prata med för många röster samtidigt och Liberalernas Allan Widman, tillika försvarsutskottets ordförande, säger att man överväger att hoppa av.

Under måndagen anmälde Widman utrikesministern till riksdagens konstitutionsutskott, KU, för att ha spridit en felaktig bild av Försvarsberedningens rapport, skriver Dagens Nyheter. Han vill utreda om UD avvikit från kraven på objektivitet och saklighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.