Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Natochefen: Är mycket man inte kan förbjuda

Natochefen Jens Stoltenberg.
Foto: OLIVIER MATTHYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är mycket man inte kan förbjuda, konstaterar Natochefen Jens Stoltenberg om svallvågorna kring koranbrännandets vara eller icke vara i Sverige.

Men det bör hursomhelst inte inverka på Natoprocessen, anser Stoltenberg.

Generalsekreteraren i Nato har tidigare kallat brännandet av koranen för ”en avskyvärd händelse”, men också påpekat att allt som är avskyvärt inte är olagligt.

Samma linje håller han fast vid i ett möte med svenska och norska journalister i Bryssel, efter uppståndelsen kring beslutet från förvaltningsrätten i Stockholm i tisdags om att det var fel av polisen att stoppa planerade bränningar.

– Koranbrännandet var något som skapade problem i relation mellan Turkiet och Sverige och något som har fördömts, även av svenska myndigheter och den svenska regeringen. Jag förstår att folk blir sårade. Men det är väldigt mycket man inte gillar som man inte kan förbjuda. Det viktiga är att det råder yttrandefrihet, säger Stoltenberg efter veckans utrikesministermöte i Nato.

Liksom Sverige påpekar han också att koranhändelserna inte är något som tas upp i överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet från i fjol.

– Därför bör inte det hindra att vi fortsatt får framgång i arbetet med att få Sverige ratificerat (som medlem i Nato), säger generalsekreteraren.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.