Nato: Vi står på Turkiets sida

Publicerad
Uppdaterad

Den syriska regimen utgör ett "öppet hot" mot Turkiet.

Det säger landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan efter stridsplansbeskjutningen.

Samtidigt uttalar Nato enhälligt sitt fulla stöd för Turkiet – och fördömer nedskjutningen av turkiska stridsflygplanet.

– I solidarisk anda står vi vid Turkiets sida, säger Natochefen Anders Fogh Rasmussen.

Medlemsländerna i Nato inledde i morse ett krismöte i Bryssel med anledning av Syriens nedskjutning av det turkiska stridsflygplanet i fredags.

Samtidigt erbjuder sig Iran att utnyttja sina förbindelser med Syrien och Turkiet, för att hjälpa till att hantera den spända situation som uppstått mellan länderna.

Den syriska regimen utgör ett "öppet hot" mot Turkiet, säger premiärministern Erdogan - samtidigt som Nato enhälligt uttalar sitt fulla stöd för landet.

– De allierade har uttryckt sitt starka stöd och sin solidaritet med Turkiet, sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen efter mötet enligt Sky News.

Han fortsatte:

– Vi anser att denna handling är oacceptabel och fördömer den i starkast möjliga ordalag. Det är ytterligare ett exempel på de syriska myndigheternas brist på respekt för internationella normer, fred och säkerhet, och mänskligt liv.

Samtidigt pågår strider omkring åtta kilometer från centrala Damaskus.

– Våldsamma strider pågår i området kring Republikanska gardets posteringar i Qudsayya och al-Hama, sade gruppens talesman Rami Abd al-Rahman enligt AFP.

– Detta är första gången som regimen använder artilleri i strider så nära huvudstaden, säger Rahman till AFP.

– Dessa förorter hyser baracker för trupper som är väldigt viktiga för regimen, som det Republikanska gardet. Här bor också officerarnas familjer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag