Sverige skickade upp Jas efter ryska plan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Även Norge agerade mot de ryska planen. Här ses ett F16AM-plan från norska flygvapnet (Till vänster) och ett ryskt Tupolev Tu-95MS.
Foto: Norwegian Air Force / Handout / Epa / Tt
Nato meddelade på onsdagen att de noterat en stor rysk militär flygaktivitet i europeiskt luftrum de senaste dagarna. Här ett ryskt strategiskt bombplan. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Misha Japaridze
Svenska Försvarsmakten skickade upp två Jas-plan. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Foto: Nils Jakobsson

Nato uppgav på onsdagen att man de senaste dagarna har noterat en ovanligt stor rysk militär flygaktivitet över europeiskt luftrum.

Enligt nyhetsbyrån AP har bland annat svenskt, norskt och danskt flygvapen kallats in som svar.

– Vi skickade upp en incidentrote för att identifiera sju ryska militärflyg som befann sig på internationellt luftrum över Östersjön, säger Marie Tisäter vid Försvarsmaktens pressjour till Expressen.se.

Militäralliansen Nato har följt fyra grupper med ryska militärplan de senaste två dagarna. I grupperna som flög över Östersjön, Nordsjön, Atlanten och Svarta havet ingick strategiska bombplan, jaktplan och tankflygplan.

Det ska röra sig om bland annat bombplan av modell Tu-95 Bear H, MiG-31-plan som gjort storskaliga manövrar på internationellt luftrum enligt AP.

Enligt Natos talesperson Jay Janzen svarade ett flertal Nato-länder som Tyskland och Danmark genom att själva skicka upp plan.

Skickade upp Jas

Enligt AP deltog även Sverige och Norge i insatsen.

Försvarsmakten i Sverige bekräftar uppgifterna för Expressen.se och säger att man skickade upp två Jas-plan.

– Det var i går klockan 16 som vi skickade upp en incidentrote för att identifiera sju ryska militärflyg som befann sig på internationellt luftrum över Östersjön, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens pressavdelning.

Mer än så vill man inte kommentera insatsen, men flygen befann sig aldrig i svenskt luftrum enligt försvaret.

Inga incidenter har rapporterats, men Janzen uppger för AP att manövrarna var ovanligt stora.

Under onsdagseftermiddagen spårade Nato fortfarande flera av planen.

"Runt 40 om året"

Spänningarna mellan Nato och Ryssland har varit rejäla sedan Ryssland annekterade Krim-halvön från Ukraina i mars.

Enligt Natotjänstemän har deras piloter gjort markeringar mot ryskt flygvapen över hundra gånger bara i år, vilket är en trefaldig ökning jämfört med 2013.

Brynjar Stordal, talesman för norska försvarsmaktens operationsstab säger till AP att norska F-16-plan hejdade en formation bestående av Bear-bombflyg och tankplan väster om Norge.

Tankflygen vände tillbaka norrut, men bombplanen fortsatte söderut ända till västra Portugal och Spaniens internationella luftrum.

– Vi har haft flera liknande incidenter, runt 40 om året, säger Stordal till AP.

– Det som skiljer detta från några av de andra uppdragen vi sett från den ryska sidan är att formationen var lite större än vad vi vanligtvis ser, och att de rörde sig lite längre söderut än vad de brukar.

"Ryssland vill markera"

Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, delar bilden av att den aktuella övningen är i större skala än vad man sett tidigare, men han vill inte spekulera i vad det beror på.

– Men det har skett oftare och det har varit möjligt genom att den ryska politiska ledningen skjutit till mer resurser till försvaret. Man vill med militära medel markera mot väst, säger han.

Skälet är, enligt Fredrik Westerlund, bland annat att man i Moskva blivit trängda av västvärldens hantering av Ukraina-konflikten, och att man vill markera att man är en militär stormakt.

– Men varför det här sker just nu vill jag inte spekulera kring, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.