Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nato skickar vapen till striderna i Ukraina

Ukraina kommer att få tung militär hjälp från Nato.

Det uppger en medarbetare till Ukrainas president, enligt Sveriges radio.

Uppgifterna har inte bekräftats av Nato – och Norges försvarsdepartement dementerar.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att fem medlemsländer kommer att hjälpa Ukraina.

Det militära stödet ska komma från USA, Frankrike, Italien, Norge och Polen.

Beslutet uppges ha tagits under Natos toppmöte i Wales.

Det är en nära medarbetare till Ukrainas president Petro Porosjenko, Jurij Lutsenko, som har gått ut med uppgifterna på Facebook.

"Vid Natos toppmöte kom man överens om att tillhandahålla militära rådgivare och leveranser av moderna krigsmateriel från USA, Frankrike, Italien, Polen och Norge", skriver Lutsenko på sin Facebook, enligt Dagens Nyheter.

Striderna fortsätter

Nato har dock inte kommenterat eller bekräftat uppgifterna från Lutsenko.

Nato har tidigare gått ut med att de inte kommer skicka vapen till Ukraina, men har sagt att enskilda medlemsländer har rätt att göra det om de vill.

Enligt NRK dementerar det norska försvarsdepartementet uppgifterna.

– Det stämmer inte att vi planerar att sända vapen till Ukraina. Det är emot norsk lag att skicka vapen till ett land som är i inbördeskrig, säger Lars Gjembe, presstalesman för det norska försvarsdepartementet.

I fredags undertecknades ett avtal om preliminär vapenvila mellan Ukrainas regering och de proryska rebellerna. Men trots det har striderna fortsatt.

Kiev-sidan uppger att en kvinna dödades under natten till söndagen och att ytterligare tre civila personer skadades, då proryska rebeller attackerade vägspärrar öster om Mariupol, skriver TT.

Enligt Reuters har det även kommit in rapporter om strider vid Donetsk flygplats. Flygplatsen kontrolleras av Kiev-sidan medan Donetsk kontrolleras av rebeller. Regeringens styrkor och de proryska rebellerna har länge kämpat om flygplatsen.

Tidigt på söndagsförmiddagen var det lugnt i de både städerna, rapporterar Reuters.

Sedan i våras har ungefär 2 600 personer avlidit i samband med kriget i Ukraina, enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.