Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nato: Ryssland vill göra väst svagare

Natos högste militära befälhavare Philip Breedlove.Foto: Remy De La Mauviniere
Rysslands president Vladimir Putin.

Nato:s högste militära befälhavare menar att hotbilden mot Europa ökar.

I går sade han att IS ”sprider sig som cancer” bland de flyktingar som söker skydd i området.

Uttalandet kritiseras nu från flera håll, skriver The Guardian.

Nato:s högste militära befälhavare, Philip Breedlove, sade i ett tal inför den amerikanska senatens militära kommitté att IS använder sig av flyktingströmmen för att kunna ta sig in i Europa. Han menar att medlemmar ur terrorgruppen infiltrerar de flyktingar som försöker fly från krigsområdena, för att på så sätt kunna undvika upptäckt. I sitt tal sade han att IS "sprider sig som cancer" bland flyktingarna, skriver The Guardian.

Lägger skulden på Ryssland

Philip Breedlove har sedan han tog över sin post år 2013 önskat öka Europas militära beredskap. Han menar nu också att hotbilden mot Europa förstärkts efter att fler IS-anhängare kunnat ta sig in i området.

Skulden för den ökade flyktingströmmen och därmed den ökade hotbilden i Europa lägger Philip Beedlove bland annat på Ryssland. Deras flygattacker i Syrien har lett till att allt fler flyr från området, vilket IS sedan har utnyttjat till sin fördel. Han menar också att Ryssland utfört dessa attacker för att göra Europa svagare och mindre enat, skriver The Guardian.

Kritiserad från flera håll

Efter uttalandet har han fått motta kritik från ett flertal håll, bland annat av forskare inom ämnet. Då Philip Breedlove frågades ut av journalister sade han själv att han inte hade någon siffra på hur många IS-anhängare det skulle kunna röra sig om. Han ville inte heller uttala sig om var han hade fått sin information ifrån, eller gå närmre in på vad den innebar.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch var också kritiska till Philip Breedloves uttalande. De menar att det knappt finns några IS-anhängare bland de som flyr.

– Vi talar om nålar i en höstack. Man ska inte säga att det inte finns farliga nålar i höstacken, men till största det talar vi om människor som söker skydd och inte bär någon illvilja, och jag skulle säga att de faktiskt bär tacksamhet till alla som vill hjälpa dem, sade den ansvarige för organisationens flyktingprogram, Bill Frelick, om uttalandet till The Guardian.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.