Natos högste militära befälhavare Philip Breedlove. Foto: Remy De La MauviniereNatos högste militära befälhavare Philip Breedlove. Foto: Remy De La Mauviniere
Natos högste militära befälhavare Philip Breedlove. Foto: Remy De La Mauviniere
Rysslands president Vladimir Putin.Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

Nato: Ryssland vill göra väst svagare

Publicerad

Nato:s högste militära befälhavare menar att hotbilden mot Europa ökar.

I går sade han att IS ”sprider sig som cancer” bland de flyktingar som söker skydd i området.

Uttalandet kritiseras nu från flera håll, skriver The Guardian.

Nato:s högste militära befälhavare, Philip Breedlove, sade i ett tal inför den amerikanska senatens militära kommitté att IS använder sig av flyktingströmmen för att kunna ta sig in i Europa. Han menar att medlemmar ur terrorgruppen infiltrerar de flyktingar som försöker fly från krigsområdena, för att på så sätt kunna undvika upptäckt. I sitt tal sade han att IS "sprider sig som cancer" bland flyktingarna, skriver The Guardian.

Lägger skulden på Ryssland

Philip Breedlove har sedan han tog över sin post år 2013 önskat öka Europas militära beredskap. Han menar nu också att hotbilden mot Europa förstärkts efter att fler IS-anhängare kunnat ta sig in i området.

Skulden för den ökade flyktingströmmen och därmed den ökade hotbilden i Europa lägger Philip Beedlove bland annat på Ryssland. Deras flygattacker i Syrien har lett till att allt fler flyr från området, vilket IS sedan har utnyttjat till sin fördel. Han menar också att Ryssland utfört dessa attacker för att göra Europa svagare och mindre enat, skriver The Guardian.

Kritiserad från flera håll

Efter uttalandet har han fått motta kritik från ett flertal håll, bland annat av forskare inom ämnet. Då Philip Breedlove frågades ut av journalister sade han själv att han inte hade någon siffra på hur många IS-anhängare det skulle kunna röra sig om. Han ville inte heller uttala sig om var han hade fått sin information ifrån, eller gå närmre in på vad den innebar.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch var också kritiska till Philip Breedloves uttalande. De menar att det knappt finns några IS-anhängare bland de som flyr.

– Vi talar om nålar i en höstack. Man ska inte säga att det inte finns farliga nålar i höstacken, men till största det talar vi om människor som söker skydd och inte bär någon illvilja, och jag skulle säga att de faktiskt bär tacksamhet till alla som vill hjälpa dem, sade den ansvarige för organisationens flyktingprogram, Bill Frelick, om uttalandet till The Guardian.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag