Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nato: Rysk trupp strider i Ukraina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt Nato är det minst 1 000 ryska soldater som strider på separatisternas sida i Ukraina.
Foto: Anastasia Vlasova / Epa / Tt

Det råder krig i Ukraina, enligt Carl Bildt.

– Det är en dold invasion, det är ingen tvekan om det, säger utrikesministern.

Påståendet stöds av satellitbilder från Nato som visar hur ryska armén opererar i landets östra delar.

Enligt en Nato-källa ska minst 1 000 ryska soldater finnas på plats och delta i striderna, enligt flera medier.

Den ryska offensiven i Ukraina har fått Sveriges utrikesminister Carl Bildt att reagera. På onsdagen skrev han "Vi ser nu uppenbarligen strider mellan reguljära ryska och reguljära ukrainska trupper i östra Ukraina. Det finns ett ord för det här" på Twitter.

När han intervjuades av BBC på torsdagen fick han frågan vilket ord det handlade om.

– Ordet är uppenbarligen ett krig, och det kräver en väldigt kraftfull internationell reaktion, svarade Carl Bildt.

En linje som han höll även i en intervju med SVT:s Aktuellt senare på torsdagskvällen.

– Det är en dold invasion, det är ingen tvekan om det.

USA:s president Barack Obama sa på en presskonferens kort därefter att det nu är tydligt att ryska trupper deltar i strider i östra Ukraina. Nästa vecka reser presidenten till Europa för en rad Nato-möten med anledning av krisen.

Obama utesluter militärt ingripande

Obama sa också, enligt USA Today, att Ryssland måste betala ett pris för aggressionerna. Men han uteslöt samtidigt ett amerikanskt militärt ingripande.

– Vi agerar inte militärt för att lösa the ukrainska problemet. Vad vi gör är att mobilisera det internationella samfundet för att sätta press på dem. Jag tror att det är viktigt att första att en militär lösning på det här problemet inte kommer att ske, sa Obama enligt New York Times.

Satellitbilder på ryskt artilleri

På torsdagen släppte Nato nyligen tagna satellitbilder som visar en rysk artillerikonvoj förflytta sig genom den ukrainska landsbygden och sedan förbereda sig för strid i Luhansk i östra Ukraina.

– De senaste två veckorna har vi märkt en betydlig upptrappning i både mängd och teknisk nivå som den ryska militären opererar med i Ukraina, säger holländske brigadgeneralen Niko Tac, på Natos hemsida.

– Vi har också upptäckt stora mängder av avancerade vapen, inklusive luftvärnsförsvar, bandkanoner och bepansrade trupptransportsfordon, som har lämnats över till separatister i östra Ukraina. De här vapnen tillsammans med ett betydande antal ryska trupper i Ukraina gör att situationen är mycket allvarlig, säger Niko Tac.

Tidigare under dagen hävdade en anonym källa inom Nato att minst 1 000 ryska soldater skulle befinna sig på plats i östra Ukraina, skriver AFP.

Ryskt högkvarter?

Den ukrainska militären hävdar samtidigt att rysk trupp ska ha tagit kontrollen över ett område kring Novoazovsk och en rad byar längs med gränsen, skriver Reuters. Ryssar ska ha satt upp ett högkvarter i en by i närheten, enligt militären. En AFP-journalist rapporterar att det finns tecken på ett skyndsamt tillbakadragande av ukrainska styrkor från vägen som leder söderut från Donetsk till den ryska gränsen, skriver TT.

Den geopolitiske experten Ian Bremmer, ordförande i tankesmedjan Eurasia Group, går så långt som att hävda att det råder krig mellan Ukraina och Ryssland.

"Porosjenko (den ukrainske presidenten) behöver en vapenvila så att han kan försöka få igång förhandlingarna igen", skriver han till tidningen Business Insider enligt TT.

Ryssland tillbakavisar uppgifterna om en invasion och i onsdags försäkrade utrikesminister Sergej Lavrov att Kreml inte är intresserat av att "bryta upp" Ukraina, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.