Nato: Regimen faller samman

Publicerad
Uppdaterad
Khadaffis tid är kommen.
Det säger militäralliansen Nato som bistått rebellerna i deras kamp.
- Vad vi ser i natt är att regimen faller samman, säger Natos chefstalesman Oana Lungescu till AFP.
Rebeller och Khadaffistyrkor strider inne i Tripoli i vad som beskrivs som den sista striden. Och enligt Natos chefstalesman håller Muammar Khadaffis 42-åriga maktinnehav på att "falla samman".
- Ju tidigare Khadaffi förstår att det inte finns något sätt han kan vinna på, desto bättre för alla, säger Oana Lungescu till AFP sent på söndagen medan rebelltrupperna stred på Tripolis gator.
- Vad vi ser i natt är en effekt av ett långt arbete med att förstöra regimens kapacitet.

"Slutfas"

De senaste fyra månaderna har Natos operationer förstört åtminstone 4 000 militära mål i Libyen.
- Det är tydligt att vi är inne i regimens slutfas, säger hon.
- Vi ser hur folk packar sina väskor. De senaste dagarna har tre toppar inom regimen hoppat av och det Khadaffi-kontrollerade området krymper framför våra ögon.
Rebellerna har sagt att deras attack mot Tripoli var koordinerat med Nato. I intervjun med AFP säger Lungescu att Nato inte har get eldunderstöd till rebellerna eftersom det inte är Natos mandat.
- Men självklart följer vi vad som händer på marken. Och om vi ser till exempel stridsvagnar som är på väg att attackera, då skjuter vi, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag