Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nato: Putin använder vintern som krigsvapen

Natos generalsekreterare talade till reportrar innan han gick in i Natos utrikesministrars toppmöte i Bukarest på tisdagen.
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT
Foto: Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin använder den hårda vintern i Ukraina som ett krigsvapen. 

Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en presskonferens, skriver BBC.

President Vladimir Putin misslyckas i sitt krig mot Ukraina och som ett resultat kan fler attacker mot landet förväntas, säger Jens Stoltenberg när han talade till reportrar innan han gick in i Natos utrikesministrars toppmöte i Bukarest på tisdagen. 

Han poängterar att det är ett svaghetstecken och att Ryssland gett upp de tidigare ockuperade områdena kring Kiev, Charkiv och Cherson och ”tecken på att Ryssland misslyckas på slagfältet”. 

– Som svar på det attackerar de civila städer för att de inte kan vinna territorium och undvika att Ukraina långsamt befriar mer och mer territorium, säger Stoltenberg och säger att Putin visat ”vilja att tillfoga lidande och till en nivå av brutalitet som vi inte har sett i Europa sedan andra världskriget”, skriver BBC. 

Vintern som vapen

Den ryska militären har riktat in sig på Ukrainas elnät med flyganfall i flera veckor. Miljoner är utan elektricitet eller står inför en iskall vinter utan ström. Någonting Stoltenberg menar är ett sätt för Ryssland att använda vintern som ett krigsvapen, skriver BBC.

Även Storbritanniens utrikesminister James Cleverly säger till reportrar att Rysslands taktik är att använda sig av vintern. 

– Taktiken att de inriktar sig på på civil infrastruktur i form av energiinfrastruktur är uppenbarligen utformad för att försöka frysa ukrainarna till underkastelse, säger han och lägger till att den ryska taktiken inte kommer att fungera eftersom ukrainare visat en enorm motståndskraft. 

– Och vi kommer att fortsätta stödja dem under de svåra månaderna.

Vintern i Ukraina väntas bli den svåraste för civilbefolkningen sedan andra världskriget, skriver The Guardian. I förra veckan uttalade sig Världshälsoorganisationen, WHO, om det kritiska läget och larmade om att förstörelsen av hus och bristen på tillgång till bränsle och elektricitet på grund av skadad infrastruktur kan bli en fråga om liv eller död.

Enligt Stoltenberg har försvarsalliansens medlemmar levererat generatorer och reservdelar för att hjälpa Ukraina att återställa sin förstörda energiinfrastruktur.

Han pekar på att Ukrainas allierade har ökat, men att det finns mer att göra - både för att hjälpa Ukraina att reparera kritisk infrastruktur men också när det gäller krigsmateriel. 

– Det handlar inte bara om att ge mer vapen, utan att se till att vapen som tillhandahålls av Nato-allierade kan skjuta ner ryska missiler och drönare, säger han. 

Volontärer ger ut varm mat i Kiev, Ukraina i april.
Foto: Sergey Zuyev / Shutterstock
Ukrainska flyktingar i polska Lviv.
Foto: Sodel Vladyslav / Shutterstock
Boenden samlar sina ägodelar efter ryska attacker. Runt 70 procent av Kiev blev strömlöst på torsdagen.
Foto: Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN

Färska siffror visar att sedan den 24 februari fram till den 22 september har mer än 7,4 miljoner flyktingar från Ukraina tagit sig till andra länder i Europa.

– Vi måste vara beredda på att fler flyktingar tar sig in i resten av Europa som ett resultat av Rysslands avsiktliga attack mot kritisk infrastruktur, säger Jens Stoltenberg till reportrarna inför mötet med Natos utrikesministrar, rapporterar BBC. 

TV: Paasikivi om Rysslands vinterkrig

Paasikivi: ”Bara för att man övar betyder det inte att man är bra”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.