Nato ökar militära stödet till Turkiet

Jens Stoltenberg berättade om Natos förstärkningar i och omkring Turkiet.
Foto: Olivier Hoslet/EPA/TT
Läget efter nedskjutningen är spänt.
Foto: Haberturk Tv Channel / EPA / TT

Utökat militärt stöd till Turkiet efter den militära incidenten med Ryssland ligger i fokus hos Nato.

I dag, onsdag, hölls ett andra möte i Bryssel.

Förslagen: Skicka fler stridsflyg och bygg ut luftvärnet.

– Vad Turkiet än ber om bör det övervägas. Det är vår skyldighet inom alliansen, säger Linas Linkevicius, Litauens utrikesminister, enligt WSJ.

Spänningen mellan Turkiet och Ryssland är fortsatt hög sen turkisk militär sköt ner ett ryskt stridsflyg vid den syriska gränsen i slutet av november.

Ryssland, som kallat tillbaka alla sina medborgare från Turkiet, kräver en ursäkt efter nedskjutningen. Turkiet å sin sida har vägrat att be om ursäkt och hela tiden hänvisat till sin rätt att försvara sitt luftrum – som det ryska flygplanet ska ha kränkt.

Direkt efter nyheten om det nedskjutna planet kom kallade militäralliansen Nato, där Turkiet ingår, till ett extrainsatt krismöte. Frågan om hur Nato ska skydda Turkiet ytterligare har legat i fokus. I går, tisdag, och i dag, onsdag, hålls nya Nato-möten i Bryssel.

För närvarande består Natos skydd av Turkiet av Patriot-missiler och amerikanska F-15-stridsplan. Nu diskuteras om även Storbritannien ska skicka flygplan dit, och både Tyskland och Danmark skickar stridsfartyg till östra Medelhavet, skriver Wall Street Journal.

På tisdagen meddelade Nato dessutom att man planerar att bygga ut luftvärnssystemen i området.

– Allt det här är relevant för Turkiet, det är delar av säkerhetsåtgärderna för Turkiet, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på tisdagen.

"Måste ta det gemensamt"

Beslut om ytterligare militärt stöd till Turkiet kommer att fattas de kommande veckorna, sa Stoltenberg vidare.

Linas Linkevicius, Litauens utrikesminister, menar att Nato måste ta tydlig ställning för Turkiet efter den militära konfrontationen med Ryssland.

– Vad Turkiet än ber om bör det övervägas. Det är vår skyldighet inom alliansen, sa han på tisdagen och fortsatte:

– Från vilket håll ett hot än kommer måste vi ta det gemensamt och med solidaritet.

Utöver diskussionerna om Turkiets försvar har beslut om att bjuda in Montenegro till Nato fattats. Även beslut om att fortsätta ge politiskt och praktiskt stöd till Ukraina har fattats, meddelar Nato på onsdagen. Jens Stoltenberg kallar beslutet historiskt.

Vad gäller situationen mellan Turkiet och Ryssland gavs inga nya besked under onsdagens presskonferens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.