Nato-ländernas bråk: ”Han är död för mig”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Turkiets president Recep Erdogan.
Foto: MALTON DIBRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Grekland premiärminister Kyriakos Mitsotakis.
Foto: ROD LAMKEY - CNP / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Nato-länderna Turkiet och Grekland ligger i luven på varandra.

Efter ett USA-besök där den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis lyckades blocka en stridsflygsförsäljning till Turkiet har bråket eskalerat.

Turkiets president säger att han aldrig vill träffa sin grekiske kollega igen.

– Han är som död för mig, sa Erdogan efter ett sammanträde i parlamentet.

Nato-länderna Turkiet och Grekland är sedan tidigare oense om Cypern och marina gränser i Medelhavet. Dessutom kränker de varandras luftrum med jämna mellanrum.

Nu trappas stämningen upp ytterligare, rapporterar Sveriges Radio.

I samband med att den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis besökte USA i mitten av maj lyckades han dels blocka en försäljning av stridsflyg, av typen F16, till Turkiet, och passa på att varna för auktoritära strömningar i Europa, samt att förkasta en tvåstatslösning på Cypern.

Erdogan: ”Han är som död för mig”

Utan att nämnas vid namn i uttalandet tog den turkiske presidenten Recep Erdogan illa upp och svarade inför det turkiska parlamentet i skarpa ordalag.

– Vi var ju överens om att inte blanda in tredjeland i dispyten. Trots det behövde han åka till USA och tala inför kongressen och varna dem från att skicka F16-plan till oss, sa Erdogan efter sammanträdet, enligt Reuters.

Han fortsatte:

– Han är som död för mig, jag vill aldrig mer träffa honom.

Inom loppet av de senaste fem dagarna har turkiska stridsflyg kränkt grekiskt luftrum vid två tillfällen. Under samma period lade Turkiet, enligt Grekland, anspråk på en strimma hav vid några grekiska öar för att utföra seismologiska undersökningar. Detta har föranlett Grekland att skicka ett klagomål, brevledes, till FN:s generalsekreterare, enligt grekiska Ekathimerini.

Bråket mellan de två Nato-länderna ses som särskilt allvarligt just nu, då Nato på grund av Rysslands krig i Ukraina gärna ser enighet i försvarsalliansen, rapporterar SR.

”Politisk baksmälla.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.