Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nato i krismöte om striderna i Ukraina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nato kallar till krismöte på grund av Rysslands agerande i Ukraina.
Foto: Vadim Ghirda

Ukraina kommer att försöka söka medlemskap i militäralliansen Nato, enligt premiärministern Arsenij Jatsenjuk.

Regeringen ska lämna en motion till parlamentet för att få landet att omforma Ukrainas officiella icke-blockspolicy, skriver AFP.

Idag kallade Nato till ett extrainsatt krismöte där de 28 ambassadörerna diskuterade läget i Ukraina. Anledningen är Rysslands militära intåg i landet, som Nato nu fördömer.

– Vi känner stark solidaritet med Ukraina, och nästa vecka ska vi träffa president Poroshenko för att visa vårt stöd mot landet, sa Natos Generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Det kanske mest uppseendeväckande som framkom under dagen var att Ukraina med stor sannolikhet rör sig mot ett medlemskap i Nato. Landet har tidigare haft en så kallad icke-blockspolicy, men enligt premiärministern Arsenij Jatsenjuk är den tiden snart över.

Ses som ett mönster

På sattelitbilder kan man se hur konvojer av artillerifordon och tungt beväpnad militär rycker fram i Ukrainas sydöstra delar.

På presskonferensen sa generalsekreteraren att Nato inte ser Rysslands agerande som en isolerad händelse. I stället betraktas det som en del av ett mönster, där målet är att destabilisera Ukraina som självständigt land.

Nato: Minst 1000 ryska militärer i Ukraina

Enligt Nato finns det minst 1000 ryska militärer i Ukraina. Satellitbilderna från organisationen visar hur trupperna rört sig in i de södra delarna av Ukraina, mot staden Mariupol. Det innebär att Ryssland öppnat upp en tredje stridsfront vid sidan av de vid Donetsk och Luhansk.

– Den här gången skulle jag kalla det som en invasion av Ukraina, eftersom det är synliga reguljära ryska trupper, säger Mark Hertling, militäranalytiker, till CNN.

Mobilfilmer som CNN publicerat visar hur ryska stridsvagnar rör sig genom södra Ukraina, och under gårdagen ska strider ha brutit ut på två fronter. Pro-ryska rebeller ska ha fått understöd av ryska pansarfordon både längs den nya fronten vid Ukrainas södra kust och den vid Donetsk.

Enligt FN har 2593 personer dött sedan konflikten startade i april.

Ukrainakonflikten och Nato

■■ Konflikten i östra Ukraina har kostat minst 2 593 människor livet sedan mitten av april, vilket inte räknar in de 298 personer som omkom när det malaysiska planet MH17 sköts ner över landet, enligt en FN-rapport från augusti.
■■ Militäralliansen Nato har vid flera tillfällen fördömt Rysslands agerande gentemot Ukraina både med hänsyn till konflikten i östra Ukraina och annekteringen av Krim.
■■ Ambassadörerna från de 28 Nato-länderna och ukrainska företrädare höll den 29 augusti ett krismöte för diskutera konflikten. Mötet hölls på Ukrainas begäran, efter att landet anklagat Ryssland för att föra in militära styrkor i sydöstra Ukraina.
■■ Ukraina är inte medlem i Nato men har regelbundet möten med militäralliansen inom ramen för ett organ som kallas kommissionen Nato-Ukraina.
Källa: BBC, Nato (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.