Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ingen politisk majoritet för Nato-medlemskap”

Statsvetaren Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Statsminister Stefan Löfven, S, och oppositionsledare Ulf Kristoffersson, M, håller anförande på Folk och Försvars första dag.

Frågan i fokus: för och emot ett Natomedlemskap.

– Det finns inte en majoritet i riksdagen i dag för ett Natomedlemskap, säger statsvetaren Jenny Madestam i Expressen TV.

När rikskonferensen Folk och Försvar inleds på Sälens Högfjällshotell i dag är det för 78:e året i rad som svenska politiker samlas för att under några dagar i mitten av januari diskutera försvars- och säkerhetsfrågor.

I år är Natos norske generalsekreterare Jens Stoltenberg på plats för att öppna konferensen, och ett eventuellt svenskt medlemskap i den internationella militäralliansen förväntas bli ett hett debattämne.

– Nato är en het fråga, inte minst globalt men också nationellt för de svenska politikerna, säger Jenny Madestam.

LÄS MER: Alla hållpunkter under Folk och Försvar 2018 

Nato en komplicerad fråga för väljarna

Men hon förväntar sig inte några skarpa politiska utspel i frågan:

– Folk och försvar är mindre av en arena för politiska utspel, jag tror mer att vi kommer höra olika inlägg i debatten om totalförsvar och naturligtvis Natofrågan.

I dagsläget är regeringspartierna S och MP, samarbetspartiet V och SD emot ett svenskt medlemskap i Nato medan alliansen anser att Sverige bör ansluta sig till Nato. Inte heller väljarna vill vara med i Nato.

– De senaste undersökningarna visar fortfarande att en majoritet av väljarna är emot. Samtidigt är en betydande del av väljarna osäkra på hur de ställer sig i den här frågan och det är inte så konstigt eftersom det är en komplicerad fråga. Få av väljarna vet exakt vad ett medlemskap skulle innebära eller hur vår relation med Nato ser ut i dag, säger Jenny Madestam.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!