Statsvetaren Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Statsvetaren Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Ingen politisk majoritet för Nato-medlemskap”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven, S, och oppositionsledare Ulf Kristoffersson, M, håller anförande på Folk och Försvars första dag.

Frågan i fokus: för och emot ett Natomedlemskap.

– Det finns inte en majoritet i riksdagen i dag för ett Natomedlemskap, säger statsvetaren Jenny Madestam i Expressen TV.

När rikskonferensen Folk och Försvar inleds på Sälens Högfjällshotell i dag är det för 78:e året i rad som svenska politiker samlas för att under några dagar i mitten av januari diskutera försvars- och säkerhetsfrågor.

I år är Natos norske generalsekreterare Jens Stoltenberg på plats för att öppna konferensen, och ett eventuellt svenskt medlemskap i den internationella militäralliansen förväntas bli ett hett debattämne.

– Nato är en het fråga, inte minst globalt men också nationellt för de svenska politikerna, säger Jenny Madestam.

LÄS MER: Alla hållpunkter under Folk och Försvar 2018 

Nato en komplicerad fråga för väljarna

Men hon förväntar sig inte några skarpa politiska utspel i frågan:

– Folk och försvar är mindre av en arena för politiska utspel, jag tror mer att vi kommer höra olika inlägg i debatten om totalförsvar och naturligtvis Natofrågan.

I dagsläget är regeringspartierna S och MP, samarbetspartiet V och SD emot ett svenskt medlemskap i Nato medan alliansen anser att Sverige bör ansluta sig till Nato. Inte heller väljarna vill vara med i Nato.

– De senaste undersökningarna visar fortfarande att en majoritet av väljarna är emot. Samtidigt är en betydande del av väljarna osäkra på hur de ställer sig i den här frågan och det är inte så konstigt eftersom det är en komplicerad fråga. Få av väljarna vet exakt vad ett medlemskap skulle innebära eller hur vår relation med Nato ser ut i dag, säger Jenny Madestam.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag