Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nato: Främlingshatet kan gödas utifrån

Flyktingar i Kroatien. Nato misstänker att främlingshat i flera länder kan underbyggas av främmande makt.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brann.
Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN I LJUNGBY

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jobbar nu upp ett svenskt försvar mot informationskrig tillsammans med andra myndigheter.

Samtidigt misstänker Nato att främlingshatet kan underbyggas av främmande makt - och informationsexperter söker nu efter vem som kan ligga bakom, rapporterar DN.

– Det är självklart ett av de områden vi tittar på och oroar oss för, säger Mikael Tofvesson vid MSB till Expressen.

Flyktingkrisen har splittrat Europa och rasism och främlingsfientliga åsikter yttrar sig på många håll. På alternativa nyhetssajter och i sociala medier sprids nu rasistiska konspirationer och hat. Nu misstänker Natos strategiska kommunikationscentrum Stratcom, som har sin bas i Riga i Lettland, att en tredje part kan bakom informationskampanjerna, rapporterar DN.

– Vi ser specifika samband i en rad länder som pekar mot att någon försöker påverka, säger Janis Sarts, chef för Natos strategiska kommunikationscentrum, Stratcom till DN.

– Vi ser likheter på tre områden: hur informationen cirkulerar, kvaliteten på innehållet och vilken typ av innehåll det handlar om. De försöker spela på samhällets instinktiva rädsla för det okända.

Rysslands annektering av Krim menar han vidare var ett tydligt exempel på hur effektiva informationsoperationer kan vara när de som i Krims fall fick stöd av militären.

MSB: "Kan gödas av främmande makter"

Svenska Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) har deltagit i flera seminarier och utbildningar på Stratcom. Mikael Tofvesson, är chef för Enheten för omvärld och beredskap på MSB vilka också lokaliserar den typen av informationskampanjer.

– Ett land som vill nå in i ett annat land måste få fotfäste någonstans. Det brukar man göra i marginalen i samhället, där man försöker göda de som kanske känner sig utstöttas uppfattning och få till en normalisering. Sen kan man jobba sig in i samhället den vägen. Det är självklart ett av de områden vi tittar på och oroar oss för, säger Mikael Tofvesson till Expressen.

Sverige bygger frösvar mot informationskrig

Samtidigt bygger nu en grupp inom Tofvessons enhet på MSB på regeringens uppdrag upp ett svenskt försvar mot påverkningskampanjer tillsammans med andra myndigheter. Vilka myndigheter man samverkar med är beroende på vilken aktivitet som behandlas.

– Vi har organiserat oss på MSB inom min enhet med två funktioner, en för att identifiera och en annan för att möta påverkanskampanjer, säger Tofvesson.

Han poängterar att man sedan tidigare har funktioner inom myndigheten som jobbar med mediedrev, kriskommunikation och interaktion med medborgarna vilket tillsammans skapar en förmåga. Samtidigt understryker Tofvesson att påverkan är ett allvarligt hot och kan bli ett allvarligt hot även mot Sverige.

– Det här med psykologiskt försvar är ett grupparbete, vi kommer att jobba för att det blir en process i samhället för alla kan bli berörda. Där vill vi lyfta fram att media är en av de viktigaste aktörerna, där man måste lyfta på alla stenar och vara källkritiska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.