Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nato-chefen: Ryska trupperna är kvar

Ukrainas parlament har röstat för ett godkännande av en gemensam militärövning med Nato-länder på ukrainskt territorium, skriver AFP.

Samtidigt säger Nato-chefen att de inte alls noterar att Ryssland dragit tillbaka sina trupper från gränsen.

Övningen tillsammans med Nato ska givetvis ses som ett svar på den ryska uppladdningen av trupper på andra sidan gränsen, där dock det i går uppgavs att en bataljon dragit sig bort från det omedelbara gränsområdet.

- Detta är ett bra sätt att utveckla våra beväpnade styrkor, sade tillförordnade försvarsministern inför omröstningen i Kiev.

Det ukrainska påståendet i går att de ryska trupperna börjar dra sig tillbaka från gränsområdet mot Ukraina tillbakavisas av Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

- Tyvärr kan jag inte bekräfta att Ryssland håller på att dra tillbaka sina trupper, det är inte vad vi ser, sade han till reportrar som samlats inför ett möte mellan Natoländernas försvarsministrar i Bryssel.

Ryssland reagerade liksom tidigare starkt på de ukrainska samarbetstrevarna mot Nato.

Tidigare försök i den vägen "ledde till att de rysk-ukrainska politiska kontakterna frös, att det blev 'huvudvärk' i relationerna mellan Ryssland och Nato och till splittring inom det ukrainska samhället", hette det i ett ryskt UD-uttalande på tisdagen enligt Interfax.

I uttalandet framhölls att en förbättring av relationerna mellan länderna "inklusive de ekonomiska relationerna" beror "i hög rad" på Ukrainas kommande utrikespolitik.

Uttalandet bör ses mot bakgrund av både Natos pågående utrikesministermöte och det faktum att Ryssland chockhöjt priset på gasleveranser till Ukraina.

Presidenten: Ukrainas folk kräver ordning

I uttalandet hävdas också att splittringen i Ukraina kan förvärras, eftersom en majoritet av ukrainarna inte stöder tanken på ett ukrainskt Nato-medlemskap.

Han tillade att Ryssland har underminerat de principer som samarbetet mellan Nato och Ryssland är byggt på och att det inte kommer att vara frågan om någon "business as ausual" igen.

Ukrainas parlament har också röstat igenom ett beslut om att de självförsvarsgrupper som bildades under den politiska krisen ska avväpnas. Både Ryssland och väst har krävt att de beväpnade grupperna ska upplösas.

- Ukrainas folk kräver ordning. De som bär vapen – förutom polisen, säkerhetstjänsten och nationalgardet – är sabotörer som verkar mot vårt land, sade Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turchynov inför omröstningen.

256 ledamöter röstade för beslutet, ingen röstade emot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.