Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nätmobbade flickans ord före självmordet

Ljus tändes på platsen i Kumla där den 13-åriga flickan tog sitt liv efter att ha mobbats på nätet. Foto: Dan Lindberg

Nätmobbningen kan ha tagit hennes liv.

För drygt en månad sedan ska den 13-åriga flickan ha lagt upp en film på nätet där hon berättar om sina plågoandar och alla elaka kommentarerna.

Någon skrev: "Så ful. Ta ditt liv.", berättar flickan själv i filmen.

I fredags morse tog den 13-åriga flickan sitt liv genom att ställa sig framför ett tåg.

Intill järnvägspåret ligger nu blommor, hälsningar och tända ljus. Livet är för alltid förändrat för de som kände den unga flickan från Kumla.

Enligt Mats Nylén, kommunikationschef på polisen i Örebro, har det under helgen framkommit information som pekar på att ett brott kan ligga bakom flickans självmord. Rubriceringarna kan vara sexuellt ofredande, olaga hot eller olaga tvång.

– Exakt hur det är vill jag inte säga. Men det handlar om bilder eller filmer som har blivit upplagda eller där man har hotat att de ska bli upplagda och spridas på nätet, säger han.

Polisen arbetar nu med att gå igenom flickans dator, spåra kommentarer, filmer och ip-adresser för att utreda vilka som ligger bakom trakasserierna.

Enligt SVT:s lokala nyhetsprogram Tvärsnytt ska en pojke över 15 år vara huvudmisstänkt i utredningen och att ytterligare minst en flicka ska ha drabbats.

Polisen överväger även att offentliggöra det alias som personen använt på nätet för att fler som eventuellt drabbats ska höra av sig, rapporterar Tvärsnytt.

Lade upp en film på sig själv

Expressen har tagit del av en film som den 13-åriga flickan själv ska ha laddat upp på nätet under vintern.

I filmen berättar hon hur hon utsatts för nätmobbningen under en längre tid. Hon berättar att hon har kallats "tjock" och "störd" och att det skrivits kommentarer om hennes familj. Flickan säger att hon inte vet vilka personerna är och trots att hon tog bort kommentarerna fortsatte samma personer att skriva.

Mot slutet av filmen berättar hon om en kommentar som kändes värre än de andra. Det stod: "Så ful. Ta livet av dig.".

Lite mer än en månad senare valde flickan att avsluta sitt liv.

Stor sorg på flickans skola

På flickans skola råder nu förstämning och stor sorg bland eleverna.

Mait Walderlo, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, säger till Expressen att skolan har satt in stödinsatser för både personal och elever.

– Nu måste alla i samhället fundera mer på vad vi kan göra mer för att hjälpa ungdomar ifrån det här. Den här händelsen, att den här flickan var så utsatt, det hade jag ingen aning om, säger hon.