Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nätjättarnas serverhallar hotar elförsörjningen

En del av E-handelsföretaget Amazon nya bygge i Eskilstuna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Nätjättarnas serverhallar kan leda till elbrist, rapporterar Aftonbladet. 

Elmarknadsinspektionen listar flera regioner som hotas, och vissa av hallarna drar upp till 500 megawatt.

– Man kan säga att det är i storleksordningen ett halvt kärnkraftverk, säger Lennart Söder, professor i elkraft på KTH, till tidningen.

Storbolagen Google, Amazon och Facebook fortsätter sin etablering av serverhallar i Sverige.

I en ny rapport som Elmarknadsinspektionen skickat till regeringen, och som Aftonbladet tagit del av, konstaterar myndigheten att det kan leda till stora problem med elförsörjningen.

Det kan bli akut kapacitetsbrist, enligt myndigheten, eftersom serverhallarna slukar så pass mycket el.

En av ansökningarna som fick godkänt handlar om en serverhall som drar 461 megawatt, och en annan 500 megawatt. Det är nästan dubbelt så mycket el som Uppsala förbrukar, skriver Aftonbladet.

”Tre gånger Enköping”

Svenska kraftnät har just nu inneliggande ansökningar på 2 015 megawatt, bland annat Google, Amazon och Microsoft. Amazons nya serverhallar i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm väntas dra 420 megawatt. 

– Det låter väldigt mycket. Det är ungefär tre gånger Enköpings maximala förbrukning som ska få plats i nätet, på varje hall, säger Elon Axberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till Aftonbladet.

Enligt Energimarknadsinspektionens väntas inte problemet vara löst innan 2030 då överföringskapaciteten i näten ska vara fullt utbyggd.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.