Nätjättarna lämnar ut privata meddelanden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är två av de drygt 40 powerpoint-bilder som NSA använt i utbildningen av de personer som arbetar med datainsamlingen från de nio stora kommunikationsföretagen i USA.Den ena bilden visar vilken typ av information - e-post, bilder, chat o s v - de olika företagen lämnar till NSA, den andra bilden när de olika företagen anslutits sitt PRISMA-programmet.Skärmdumper från Washington Post och The Guardian
Här är två av de drygt 40 powerpoint-bilder som NSA använt i utbildningen av de personer som arbetar med datainsamlingen från de nio stora kommunikationsföretagen i USA.Den ena bilden visar vilken typ av information - e-post, bilder, chat o s v - de olika företagen lämnar till NSA, den andra bilden när de olika företagen anslutits sitt PRISMA-programmet.Skärmdumper från Washington Post och The Guardian

NEW YORK. Genom ett topphemligt program har amerikanska säkerhetstjänsten direkt tillgång till konton på Facebook, Google, Apple och andra stora internetföretag.

De kan på så sätt få tillgång till användarnas mejlkonton, sökhistorik och chattkonversationer.

Det avslöjade The Guardian och Washington Post i natt.

Det tidigare okända programmet, som visar att den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA, tillsammans med FBI, har möjlighet att samla material från de stora internetföretagen, kallas för PRISM.

The Guardian och Washington Post har tagit del av ett 41 sidor långt powerpoint-dokument som har använts för att utbilda underrättelsepersonal i hur PRISM ska användas.

De skriver att de har fått dokumentets äkthet verifierat och berättar vidare att det är klassat som topphemligt och att det inte får spridas till utländska allierade.

"Utan vår vetskap"

Enligt programmet sker utbytet av information i samarbete med de berörda företagen. Totalt handlar det om nio stora amerikanska internetföretag som Google, Facebook, Apple och Yahoo.

Enligt dokumentet har den amerikanska säkerhetstjänsten bland annat rätt att ta del av användarnas mejlkonton, chattkonversationer, bilder, filmer och sökhistorik.

Tidningarna har varit i kontakt med representanter för samtliga av företagen som alla nekar till att de kände till PRISM.

Google säger i ett uttalande att "på Google bryr vi oss verkligen om säkerheten kring våra användares information. Vi delar med oss av information om lagen så kräver, men vi undersöker alla sådana fall mycket noga. I bland hävdar människor att vi har skapat en 'government back door' genom våra system, men det finns ingen bakdörr som regeringen kan använda för att få privat användardata från oss".

– Om de gör det här så gör de det utan vår vetskap, säger en anonym person på företaget till The Guardian.

Startade 2007

Det hade sent i går kväll fortfarande inte kommit någon kommentar från Vita huset. Avslöjandet om hur regeringen har skaffat sig tillgång till människors privata internetkonton kommer kort efter att The Guardian avslöjade hur miljoner amerikaner får sina mobiltelefoner övervakade genom ett hemligt domstolsbeslut.

Enligt beslutet ska den stora mobiltelefonoperatören Verizon dagligen lämna över information om sina kunder till den amerikanska säkerhetstjänsten.

Det nya avslöjandet har upprört känslor i USA bland både republikaner och demokrater, som i går natt medverkade i CNN. Programmet ska enligt The Guardian och Washington Post ha startat redan 2007 när George W. Bush var president och ha fördjupats under Obamas tid som president.

Samtliga företag som, enligt The Guardian och Washington Post, medverkar är: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, Youtube och Apple. Enligt powerpoint-presentationen skulle snart även Dropbox ingå i programmet.

Fokuserar på utländsk datatrafik

Det domstolsgodkända programmet Prism fokuserar på utländsk datatrafik, som ofta går igenom servrar i USA. Vita husets talesperson betonar att åtgärder vidtagits för att försäkra att bara icke-amerikaner utanför USA ingår i målgruppen för Prism. Oavsiktligt "tillfälligt" uppfångad information om amerikaner minimeras, heter det.

Frågan är hur effektiv den minimeringen är. Även om systemet fungerar som det är sagt, med ingen amerikan utvald som mål, måste den nationella säkerhetsmyndigheten NSA rutinmässigt fånga in en hel del amerikanskt innehåll, påpekar Washington Post; att Prism samlar in data från en misstänkt spion eller utländsk terrorist innebär till exempel att alla i den misstänktes mejlbox sveps med.

Medborgarrättsgrupp fördömer

Medborgarrättsgruppen ACLU fördömer det hemliga programmet för telefonövervakning som kan ha drabbat miljontals människor i USA. Det är "bortom orwellianskt", konstaterar ACLU och menar att avslöjandet bekräftar de värsta farhågorna.

På ACLU:s hemsida ligger ett upprop riktat mot president Barack Obama:

"Det inkonstitutionella spionaget mot amerikaner som framgår av Verizons domstolsorder är totalt oacceptabelt. Vi uppmanar er att omedelbart stoppa detta och andra liknande spionåtgärder eller program."

Politiska konvulsioner

Nyheten om amerikanska myndigheters övervakning av telefon- och datatrafik har lett till politiska konvulsioner i Washington. Flera demokratiska kongressledamöter vänder sig mot Vita huset och kräver besked från partikamraten Barack Obama om vad medborgerliga rättigheter och privatlivet är värda, enligt webbtidningen Politico. Samma politiker kritiserade hårt den föregående presidenten George W Bush i samma frågor.

– Jag är mycket oroad över att detta i grund och botten är en fortsättning av Bushs politik och missbruk av The Patriot Act, säger Peter DeFazio, demokratisk ledamot från Oregon i representanthuset.

Efter terrorattentaten den 11 september 2001 införde USA The Patriot Act som ökade myndigheternas rätt att övervaka privatpersoner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.