Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nationalekonomen: ”De rödgröna gör ett katastrofval”

Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf, C.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
MP:s språkrör Gustav Fridolin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tino Sanandaji är övertygad om att de rödgröna gör ett katastrofval i höst.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tino Sanandaji riktar i onsdagens skarp kritik mot regeringens politik.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Annie Lööf anklagas  för "ständig verklighetsförfalskning" av den kontroversielle nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji, 37. 

Han menar att politikerna under en lång period inte har tagit människors oro på allvar.

I kvällens "Bara Politik" slår han dessutom fast hur det går i valet i höst: 

– De rödgröna gör ett katastrofval. 

Förra året släppte han den omdiskuterade boken "Massutmaning" som nu sålt i drygt 30 000 exemplar. Snart kommer nästa bok, "Tio tusen miljarder – lånekalas i folkhemmet", där han bland annat beskriver det svenska skuldberget.

På onsdagskvällen frågades författaren och doktorn i nationalekonomi, Tino Sanandaji, ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik" – och han riktar stenhård kritik mot landets makthavare som "förnekar problem, vägrar göra utredningar och sammanställa statistik". 

– De har blivit fientliga mot evidensdriven analys, hävdar han. 

Han menar att emotionella idéer styrde politiken alldeles för länge. 

– Det kom en hög siffra människor 2015, och det hade blivit ännu fler om inte regeringen hade gjort som de gjort och bromsade. De idéer och tankar som hade dominerat politiken länge var inte hållbara, de var en emotionell reaktion. Öppna gränser är något som inget västland någonsin har haft, ändå skrevs det in i flera partiprogram. 


LÄS OCKSÅ • Karin Sörbring mötte Tino Sanandaji 


Enligt Sanandaji har människors otrygghet avfärdats av politiker. 

– Ibland avfärdas otrygghet som en känsla, som en upplevd trygghet som inte är riktig. Men vi måste komma ihåg att BRÅ:s rapporter även visar att utsatta för brott ökar. Det är inte bara irrationellt panikslagna tankar, vi har en ökning av brottsligheten. 

Vilken brottslighet pratar du då om? 

– Sexualbrott har ökat mycket och det har inget med anmälningsgraden att göra. Men även rån, och organiserad brottslighet har ökat. 

Sarnecki kritiserade Sanandaji 

Bland de som kritiserat Tino Sanandaji för hans analyser finns kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Den statistik Sanandaji presenterar, den är i stort sett korrekt återgiven men ofta felaktigt tolkad, hävdade han förra året i Sveriges radios Studio Ett

"Den statistik Sanandaji presenterar, den är i stort sett korrekt återgiven men ofta felaktigt tolkad", har kriminologen Jerzy Sarnecki tidigare sagt i Studio Ett om Sanandaji.
Foto: YLWA YNGVESSON

Professorn i nationell ekonomi vid KTH, Hans Lööf, och lektorn i finansiell ekonomi vid KTH, Gustav Martinsson, har också öppet kritiserat Sanandajis bok "Massutmaning". 

Men 15 forskare i nationalekonomi försvarade honom, bland dem Assar Lindbeck, professor emeritius i nationalekonomi.

– Sanandajis bok är den mest fullständiga sammanställning som gjorts av information från många olika källor om migrationsproblem i Sverige. Den är späckad med fakta och data. Han har skrivit en seriös bok, medan Lööfs och Martinssons kritik är obalanserad, slog han fast i en intervju med Paulina Neuding på Svenska Dagbladets ledarsida. 

De fyra professorerna Magnus Henrekson, Martin Andersson, Johan Eklund och Pontus Braunerhjelm, skrev samtidigt en debattartikel som försvarade den vetenskapliga redligheten i "Massutmaning" och avvisade kritiken som förtalslik och substanslös.

Tidskriften Politico utsåg i höstas Tino Sanandaji till en av Europas 28 viktigaste röster under 2018.  

”Partierna drabbades av masspsykos”

Inför sin medverkan i "Bara Politik" på onsdagen svarar Tino Sanandaji de som hävdar att Moderaterna och Socialdemokraterna på senare tid kopierat Sverigedemokraternas invandringspolitik. 

"Restriktiv migrationspolitisk är normen för välfärdsstater, inget SD uppfunnit eller har patent på", säger Tino Sanandaji.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Restriktiv migrationspolitik är normen för välfärdsstater, inget SD uppfunnit eller har patent på. M och S återgår bara till den politik Sverige och övriga liknande länder historisk hade. Däremot var SD länge ensamma om att förespråka en normal migrationspolitisk i en period då övriga partier drabbades av masspsykos och ville öppna gränserna. 


SE TIDIGARE AVSNITT Här hittar du "Bara Politik"


Vilka frågor tror du blir viktigast i den kommande valrörelsen, och vad avgör valet?

– De viktigaste frågorna är brott, vården, migration och pensionerna. Jag tror de rödgröna, trots högkonjunktur, kommer att göra ett katastrofval då de förstört sin trovärdighet genom att i flera år envist försöka ljuga bort ökningen i brott. 

– Brottsfrågan kommer avgöra valet, inte bara för att det är viktigt utan för att det är en symbol för djupare missförhållanden och tecken på att Socialdemokraterna inte längre är ett brett statsbärande parti utan fångade av smala inriktningar såsom kulturradikalism och identitetsvänster.  

"Bara Politik" sänds varje onsdag i Expressen TV klockan 19.00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.