Stefan Löfven. Foto: ANNA-KARIN NILSSONStefan Löfven. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf, C. Foto: ANNA-KARIN NILSSONAnnie Lööf, C. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf, C. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
MP:s språkrör Gustav Fridolin. Foto: ANNA-KARIN NILSSONMP:s språkrör Gustav Fridolin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
MP:s språkrör Gustav Fridolin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tino Sanandaji är övertygad om att de rödgröna gör ett katastrofval i höst. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅNTino Sanandaji är övertygad om att de rödgröna gör ett katastrofval i höst. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tino Sanandaji är övertygad om att de rödgröna gör ett katastrofval i höst. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tino Sanandaji riktar i onsdagens skarp kritik mot regeringens politik. Foto: ANNA-KARIN NILSSONTino Sanandaji riktar i onsdagens skarp kritik mot regeringens politik. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tino Sanandaji riktar i onsdagens skarp kritik mot regeringens politik. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nationalekonomen: ”De rödgröna gör ett katastrofval”

Publicerad

Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Annie Lööf anklagas  för "ständig verklighetsförfalskning" av den kontroversielle nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji, 37. 

Han menar att politikerna under en lång period inte har tagit människors oro på allvar.

I kvällens "Bara Politik" slår han dessutom fast hur det går i valet i höst: 

– De rödgröna gör ett katastrofval. 

Förra året släppte han den omdiskuterade boken "Massutmaning" som nu sålt i drygt 30 000 exemplar. Snart kommer nästa bok, "Tio tusen miljarder – lånekalas i folkhemmet", där han bland annat beskriver det svenska skuldberget.

På onsdagskvällen frågades författaren och doktorn i nationalekonomi, Tino Sanandaji, ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik" – och han riktar stenhård kritik mot landets makthavare som "förnekar problem, vägrar göra utredningar och sammanställa statistik". 

– De har blivit fientliga mot evidensdriven analys, hävdar han. 

Han menar att emotionella idéer styrde politiken alldeles för länge. 

– Det kom en hög siffra människor 2015, och det hade blivit ännu fler om inte regeringen hade gjort som de gjort och bromsade. De idéer och tankar som hade dominerat politiken länge var inte hållbara, de var en emotionell reaktion. Öppna gränser är något som inget västland någonsin har haft, ändå skrevs det in i flera partiprogram. 

 

LÄS OCKSÅ • Karin Sörbring mötte Tino Sanandaji 

 

Enligt Sanandaji har människors otrygghet avfärdats av politiker. 

– Ibland avfärdas otrygghet som en känsla, som en upplevd trygghet som inte är riktig. Men vi måste komma ihåg att BRÅ:s rapporter även visar att utsatta för brott ökar. Det är inte bara irrationellt panikslagna tankar, vi har en ökning av brottsligheten. 

Vilken brottslighet pratar du då om? 

– Sexualbrott har ökat mycket och det har inget med anmälningsgraden att göra. Men även rån, och organiserad brottslighet har ökat. 

Sarnecki kritiserade Sanandaji 

Bland de som kritiserat Tino Sanandaji för hans analyser finns kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Den statistik Sanandaji presenterar, den är i stort sett korrekt återgiven men ofta felaktigt tolkad, hävdade han förra året i Sveriges radios Studio Ett

"Den statistik Sanandaji presenterar, den är i stort sett korrekt återgiven men ofta felaktigt tolkad", har kriminologen Jerzy Sarnecki tidigare sagt i Studio Ett om Sanandaji.Foto: YLWA YNGVESSON

Professorn i nationell ekonomi vid KTH, Hans Lööf, och lektorn i finansiell ekonomi vid KTH, Gustav Martinsson, har också öppet kritiserat Sanandajis bok "Massutmaning". 

Men 15 forskare i nationalekonomi försvarade honom, bland dem Assar Lindbeck, professor emeritius i nationalekonomi.

– Sanandajis bok är den mest fullständiga sammanställning som gjorts av information från många olika källor om migrationsproblem i Sverige. Den är späckad med fakta och data. Han har skrivit en seriös bok, medan Lööfs och Martinssons kritik är obalanserad, slog han fast i en intervju med Paulina Neuding på Svenska Dagbladets ledarsida. 

De fyra professorerna Magnus Henrekson, Martin Andersson, Johan Eklund och Pontus Braunerhjelm, skrev samtidigt en debattartikel som försvarade den vetenskapliga redligheten i "Massutmaning" och avvisade kritiken som förtalslik och substanslös.

Tidskriften Politico utsåg i höstas Tino Sanandaji till en av Europas 28 viktigaste röster under 2018.  

”Partierna drabbades av masspsykos”

Inför sin medverkan i "Bara Politik" på onsdagen svarar Tino Sanandaji de som hävdar att Moderaterna och Socialdemokraterna på senare tid kopierat Sverigedemokraternas invandringspolitik. 

"Restriktiv migrationspolitisk är normen för välfärdsstater, inget SD uppfunnit eller har patent på", säger Tino Sanandaji.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Restriktiv migrationspolitik är normen för välfärdsstater, inget SD uppfunnit eller har patent på. M och S återgår bara till den politik Sverige och övriga liknande länder historisk hade. Däremot var SD länge ensamma om att förespråka en normal migrationspolitisk i en period då övriga partier drabbades av masspsykos och ville öppna gränserna. 

 

SE TIDIGARE AVSNITT Här hittar du "Bara Politik"

 

Vilka frågor tror du blir viktigast i den kommande valrörelsen, och vad avgör valet?

– De viktigaste frågorna är brott, vården, migration och pensionerna. Jag tror de rödgröna, trots högkonjunktur, kommer att göra ett katastrofval då de förstört sin trovärdighet genom att i flera år envist försöka ljuga bort ökningen i brott. 

– Brottsfrågan kommer avgöra valet, inte bara för att det är viktigt utan för att det är en symbol för djupare missförhållanden och tecken på att Socialdemokraterna inte längre är ett brett statsbärande parti utan fångade av smala inriktningar såsom kulturradikalism och identitetsvänster.  

"Bara Politik" sänds varje onsdag i Expressen TV klockan 19.00.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag