Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nationalekonom om räntan: Kan bli farligt

Lars Pålsson Syll, nationalekonom, är kritisk till minusräntan.Foto: larspsyll.wordpress.com

Den negativa räntan kan på sikt leda till arbetslöshet och sämre tillväxt, säger nationalekonomen Lars Pålsson Syll.

Han vill i stället få i gång en expansiv finanspolitik.

– Minusräntan är ett kvitto på en dålig ekonomisk politik, säger han.

torsdagsmorgonen sänkte Riksbanken reporäntan till minus 0.1 procent. Målet är att få i gång konsumtionen och på så sätt få fart på den svenska ekonomin.

Men nationalekonomen Lars Pålsson Syll är kritisk till både minusräntan och riktningen den svenska ekonomiska politiken tagit de senaste åren.

– Vi har sett i till exempel Japan att minusränta inte fungerar. Det är jättesvårt att ha en ekonomi när vi har negativa räntor. Då tvingar man folk att här och nu spendera sina pengar. Det kan vara olyckligt på lång sikt om man inte planerar.

"Färre jobb"

Han säger att just nu innebär minusräntan inga stora förändringar för folk i allmänhet, men om den skulle sänkas mer ser han stora risker.

– Om vi kommer under en ränta på minus 0,5 procent så kommer folk börja gömma pengarna i madrassen för att de inte ska minska i värde. Då kommer inte företag och andra finansiella aktörer att använda sig av pengar sparade på banken för att satsa på sina verksamheter. Det innebär färre jobb, sämre tillväxt och en djupare lågkonjunktur, säger Lars Pålsson Syll.

I stället tror han på en modell där staten tillåter ett budgetunderskott i några år, där stora ekonomiska satsningar görs, för att på så sätt få upp efterfrågan.

– Den ekonomiska politiken har under rätt lång tid varit inriktad på penningpolitik, att höja och sänka reporäntan. Men vi behöver expandera den effektiva efterfrågan för att få kugghjulen att greppa tag och ge ny utväxling. Då behövs en finanspolitik, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.