Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Näthetsen efter tragedin i Västerås

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn Söder får stark kritik för ett inlägg på Facebook där han kritiserar tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt för sitt uttalande om att Sverige ska svenskar ska öppna sina hjärtan för andra kulturer. På sociala medier går debatten het, och många ser Söders inlägg som ett utpekande av Reinfeldt som ansvarig för morden på Ikea.
Foto: Alexander Donka
"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... " skriver Björn Söder på Facebook.
Knivdådet på Ikea och polisens skärpta bevakning av det aktuella asylboendet väcker starka känslor på internet.
Foto: Peter Kruger

Dubbelmordet på Ikea har satt i gång en orkan av hat på nätet.

Samtidigt försöker SD-toppen Björn Söder på Facebook ta politiska poäng på tragedin - vilket får rasande kritik i sociala medier.

– Det pågår ett informationskrig, på rasistiska sidor spelar pressetik och källkritik ingen roll, säger kommunikationsexperten Anders Mildner.

Björn Söder, riksdagens andre vice talman och tidigare partisekreterare för Sverigedemokraterna under tio år, får stark kritik för ett inlägg på Facebook där han i praktiken pekar ut förre statsministern Fredrik Reinfeldt som ansvarig för morden på Ikea i måndags.

"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... Dags att vakna, svenska folket, och förpassa sjuklöverns politik dit den hör hemma! På skräphögen", skriver Björn Söder.

Upprörda inlägg

Hans försök att utnyttja morden politiskt fördöms i en lång rad upprörda inlägg på Twitter.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg twittrar "Björn Söder är vice talman i och en förolämpning för Sveriges riksdag", medan riksdagsman Roger Haddad (FP) skriver i samma forum:

"Främlingsfientlige Björn Söder vice talman i vår riksdag utnyttjar dådet i min hemkommun. Ångrar inte att jag krävde hans avgång."

SD-toppens inlägg på Facebook tycks ha inspirerat många meningsfränder på nätet. Och Expressen fick i går kväll mejl från personer som pekar ut Reinfeldts "skuld till Ikeamorden" och som tycker att den tidigare statsministern kan "börja beklaga utvecklingen i Sverige med bl a morden på IKEA på grund av den ansvarslösa invandringen."

Expressen har utan framgång sökt Björn Söder. SD:s pressekreterare Henrik Vinge hänvisar till ett uttalande av Jimmie Åkesson där denne bland annat säger:

"Det som skedde på IKEA i Västerås är en tragedi som kommer att sätta sina spår. Vi behöver tid att sörja och att bearbeta det som skett ... Jag vill inte spekulera kring vad som har hänt utan hoppas att polisen gör allt de kan för att reda ut brottet".

"Piskar upp hatstämningar"

Samtidigt är sajter på nätet fulla av främlingsfientliga anklagelser efter Ikeamorden - precis som efter mordet på Lisa Holm förra månaden.

"Om det är i entrén så lär det ju vara tiggarpack som har vart i farten. säkert någon klanuppgörelse", heter det i ett inlägg på nätforumet Flashback.

"Det utkristalliseras mer och mer vilka som är på svenskarnas sida och vilka som är på muslimernas sida. DÖ juntan och alla deras lakejer gör hela tiden allt för att skydda muslimerna medans svenskarna får skylla sig själva om dom blir halshuggna. Jimmie och SD kämpar för svenskarna och mot kommunistisk diktatur samt islamsk terror", lyder en kommentar på Avpixlat.

– De rasistiska sidorna släpper igenom allt som tjänar deras syften. De vill piska upp hatstämningar. Man ska inte betrakta dem som vanliga journalister, de bara ikläder sig journalistiska kläder, säger Anders Mildner, skribent och kommunikationsansvarig som skrivit mycket om sociala medier.

– Den här utvecklingen ställer krav på traditionella medier att inte tumma på gamla journalistiska regler som pressetik och källkritik, säger han.

Kommentarer från forum och kommentarsfält på Flashback och hatsajter

Flashback:

"Om det är i entren så lär det ju vara tiggarpack som har vart i farten. Säkert någon klan uppgörelse.

"Det var inne på själva IKEA, inte utanför, så tror knappast det var nån tiggarkärring.

"Terrorbrott? Muslimer?"

Avpixlat:

"Fan vad många gnäller. Några mord måste man väl kunna acceptera i kulturberäkningens paradis. Hur ska vi annars kunna nå världstoppen i för ursprungsbefolkningens spännande och livsfarliga kulturmöten. Stå på dig du politiskt korrrekta moder Svea, du har mycket kul typer att släppa in under din kjol ännu! Eller?"

"Dessa rasistiska hatbrott mot européer får inte mörkläggas!"

"Med stor sannolikhet mördade denne psykopat mamman och sonen för att få stanna i Sverige. Mördaren hade troligtvis planerat detta. Nu kommer han, troligtvis att dömas till rättspsykiatrisk vård. Här kommer han att få det bra. God mat, terapi, psykologer och psykpersonal som kommer att göra sitt bästa för att han ska få en riktigt god semester på något av våra institutioner/semesterhem."

Exponerat:

"Då SJ saknar pengar till järnvägen har vi iallafall 2 st negrer som kan ersätta de ruttna slipers som finns längs spåren. Jag slår gärna i spikarna."

"Undrar vad svenskar fått för straff för liknande brott i eritrea eller i arabvärlden."

"Morden förefaller att vara en ren terrorgärning."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.