Björn Söder får stark kritik för ett inlägg på Facebook där han kritiserar tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt för sitt uttalande om att Sverige ska svenskar ska öppna sina hjärtan för andra kulturer. På sociala medier går debatten het, och många ser Söders inlägg som ett utpekande av Reinfeldt som ansvarig för morden på Ikea. Foto: Alexander DonkaBjörn Söder får stark kritik för ett inlägg på Facebook där han kritiserar tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt för sitt uttalande om att Sverige ska svenskar ska öppna sina hjärtan för andra kulturer. På sociala medier går debatten het, och många ser Söders inlägg som ett utpekande av Reinfeldt som ansvarig för morden på Ikea. Foto: Alexander Donka

Björn Söder får stark kritik för ett inlägg på Facebook där han kritiserar tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt för sitt uttalande om att Sverige ska svenskar ska öppna sina hjärtan för andra kulturer. På sociala medier går debatten het, och många ser Söders inlägg som ett utpekande av Reinfeldt som ansvarig för morden på Ikea.

 Foto: Alexander Donka
"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... " skriver Björn Söder på Facebook."I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... " skriver Björn Söder på Facebook.
"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... " skriver Björn Söder på Facebook.
Knivdådet på Ikea och polisens skärpta bevakning av det aktuella asylboendet väcker starka känslor på internet. Foto: Peter KrugerKnivdådet på Ikea och polisens skärpta bevakning av det aktuella asylboendet väcker starka känslor på internet. Foto: Peter Kruger

Knivdådet på Ikea och polisens skärpta bevakning av det aktuella asylboendet väcker starka känslor på internet.

 Foto: Peter Kruger

Näthetsen efter tragedin i Västerås

Publicerad

Dubbelmordet på Ikea har satt i gång en orkan av hat på nätet.

Samtidigt försöker SD-toppen Björn Söder på Facebook ta politiska poäng på tragedin - vilket får rasande kritik i sociala medier.

– Det pågår ett informationskrig, på rasistiska sidor spelar pressetik och källkritik ingen roll, säger kommunikationsexperten Anders Mildner.

Björn Söder, riksdagens andre vice talman och tidigare partisekreterare för Sverigedemokraterna under tio år, får stark kritik för ett inlägg på Facebook där han i praktiken pekar ut förre statsministern Fredrik Reinfeldt som ansvarig för morden på Ikea i måndags.

"I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle 'öppna våra hjärtan' och hur han tackade 'för att ni valt Sverige'. Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... Dags att vakna, svenska folket, och förpassa sjuklöverns politik dit den hör hemma! På skräphögen", skriver Björn Söder.

Upprörda inlägg

Hans försök att utnyttja morden politiskt fördöms i en lång rad upprörda inlägg på Twitter.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg twittrar "Björn Söder är vice talman i och en förolämpning för Sveriges riksdag", medan riksdagsman Roger Haddad (FP) skriver i samma forum:

"Främlingsfientlige Björn Söder vice talman i vår riksdag utnyttjar dådet i min hemkommun. Ångrar inte att jag krävde hans avgång."

SD-toppens inlägg på Facebook tycks ha inspirerat många meningsfränder på nätet. Och Expressen fick i går kväll mejl från personer som pekar ut Reinfeldts "skuld till Ikeamorden" och som tycker att den tidigare statsministern kan "börja beklaga utvecklingen i Sverige med bl a morden på IKEA på grund av den ansvarslösa invandringen."

Expressen har utan framgång sökt Björn Söder. SD:s pressekreterare Henrik Vinge hänvisar till ett uttalande av Jimmie Åkesson där denne bland annat säger:

"Det som skedde på IKEA i Västerås är en tragedi som kommer att sätta sina spår. Vi behöver tid att sörja och att bearbeta det som skett ... Jag vill inte spekulera kring vad som har hänt utan hoppas att polisen gör allt de kan för att reda ut brottet".

"Piskar upp hatstämningar"

Samtidigt är sajter på nätet fulla av främlingsfientliga anklagelser efter Ikeamorden - precis som efter mordet på Lisa Holm förra månaden.

"Om det är i entrén så lär det ju vara tiggarpack som har vart i farten. säkert någon klanuppgörelse", heter det i ett inlägg på nätforumet Flashback.

"Det utkristalliseras mer och mer vilka som är på svenskarnas sida och vilka som är på muslimernas sida. DÖ juntan och alla deras lakejer gör hela tiden allt för att skydda muslimerna medans svenskarna får skylla sig själva om dom blir halshuggna. Jimmie och SD kämpar för svenskarna och mot kommunistisk diktatur samt islamsk terror", lyder en kommentar på Avpixlat.

– De rasistiska sidorna släpper igenom allt som tjänar deras syften. De vill piska upp hatstämningar. Man ska inte betrakta dem som vanliga journalister, de bara ikläder sig journalistiska kläder, säger Anders Mildner, skribent och kommunikationsansvarig som skrivit mycket om sociala medier.

– Den här utvecklingen ställer krav på traditionella medier att inte tumma på gamla journalistiska regler som pressetik och källkritik, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag