Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nathea, 13, vill ändra synen på lucia: ”Vill få en ändring”

Noelle, 16, är lucia varje år. Foto: Privat
Nathea Anemyr tillsammans med systern Noelle. Foto: PRIVAT

Självklart kan någon med en funktionsnedsättning vara lucia.

Nathea Anemyr, 13, höjer nu rösten för alla som inte fått bära en ljuskrona. 

– Jag vill att det här leder till en förändring, säger Nathea Anemyr, vars 16-åriga storasyster Noelle strålar i sin luciakrona. 

Nästa år vill 13-åriga Nathea Anemyr se en annorlunda lucia.

Med ett upprop på sociala medier uppmärksammar hon de som på grund av sitt utseende eller en funktionsnedsättning aldrig har fått chansen att bära en ljuskrona.

– När jag tänker efter har jag aldrig sett någon annorlunda lucia, någon med Downs syndrom eller någon som är rullstolsburen.

– Det hade ju bara varit fint om lucia kom in med rullstol, det hade dessutom fått mycket uppmärksamhet. 

"Jag vill få en ändring"

Med manifestationen "Rocka sockorna" har hon uppmärksammat människors olikheter – och i år startade hon uppropet för att fler ska få vara lucia.

– Jag vill få en ändring, säger hon. 

I hemmet mellan Vimmerby och Hultsfred brukar hennes 16-åriga storasyster Noelle, som lever med Downs syndrom och autism, iklä sig rollen som lucia.

– Jag vet hur mycket min syster gillar att ta på sig luciakläder. Varje år brukar hon få gå lucia för oss här hemma.

Noelle är också med på bilden Nathea har lagt upp på Instagramkontot rockeverysock.

Uppmärksammas av Jonas Gardell

Uppropet gör hon i samarbete med Elaine Eksvärd. Någon som har uppmärksammat initiativet är Jonas Gardell, han har lagt upp bilden på Noelle i ljuskrona på sitt Facebookkonto.

– Jag vill att det här leder till en förändring så att det kommer fram en annan lucia som inte beror på gamla skönhetsideal hela tiden. Till nästa år vill jag se en annorlunda lucia på skolan eller på tv på luciamorgonen. – Kanske någon med Downs syndrom, då skulle jag bli glad, säger Nathea.

https://www.instagram.com/p/BccKGJWnJKC/?taken-by=rockeverysock

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.