Robert Aschberg konfronterar näthataren i TV3-programmet "Trolljägarna". Foto: TV3
Robert Aschberg konfronterar näthataren i TV3-programmet "Trolljägarna". Foto: TV3

Näthataren själv hatad efter "Trolljägarna"

Publicerad

Efter premiären av "Trolljägarna" i TV3 är det nu näthatarna som får ta emot hårda ord i sociala medier.

En av dem som hängs ut som nättroll har efter programmet hotats till livet.

– Det finns inget som helst försvar för det hat som riktas mot honom nu. Det är samma skit som han själv har sysslat med, säger Robert Aschberg till Expressen.se.

I tisdags var det i TV3 premiär för nya "Trolljägarna" där Sveriges värsta näthatare konfronteras och hängs ut, och som visar upp en ny bild av nätets mörka baksida.

I premiäravsnittet granskades bland annat mannen bakom Facebooksidan "Hult hatar", som drev 20-åriga Moa Grützelius till att nästan ta sitt liv sedan hon blivit anklagad för att ljuga om en våldtäkt. I en aggressiv nätkampanj smutskastade mannen Moa och ifrågasatte hennes berättelse, påhejad av tiotusentals följare på Youtube.

Efter programmet sänts riktas nu grov ilska mot mannen själv i olika sociala medier, och det har också skapats en Facebooksida där folk spyr galla över honom.

Kommentarer som "Vilken jävla fjolla du är, hoppas folk ger dig stryk varenda gång du visar dig ute", "hoppas du blir våldtagen" och "du ska få se på skottpengar" är några av dem som haglar mot näthataren efter att han konfronterats i tv.

I sin blogg har han själv kommenterat hoten och påhoppen:

"Ska jag behöva sitta under mordhot?"

"Och sen allt hat som skapades emot mig nu Robert Aschberg, är det något du ska ta hand om eller ska jag behöva sitta under mordhot från flertal personer och du gör ingenting angående det, för det räcker väl med att pengarna sitter den 25e så spelar det väl ingen roll hur många liv som förstörs", skriver han.

När Expressen.se pratar med programledaren Robert Aschberg säger han att han inte tagit del av all kritik – men att han inte tar åt sig av vad den uthängde mannen själv skriver i sin blogg efter programmet.

– Nej, jag ska inte ta hand om Hult. Hult får ta hand om sig själv. Hult la ut den här skiten han skrev om den här unga tjejen, till allmän beskådan. Och han vill ha så många betraktare som möjligt av detta. Ska jag vara riktigt krass så kan jag säga att jag bara har gett honom chansen att möta en större publik, säger han, men menar samtidigt att alla former av hat och hot är oacceptabla.

– Det finns inget som helst försvar för det hat som riktas mot honom nu. Det är samma skit som han själv har sysslat med, säger han.

Expressen har sökt mannen för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag