Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Näthataren Jim Olsson registrerade sajten Granskning Sverige

<p>Näthataren Jim Olsson i Stockholms tingsrätt under förtalsmålet mot Expressen i februari – ett mål som Olsson förlorade.<br></p>
<p>Fabian Fjälling kallar sig "Erik Johansson" på Granskning Sverige. Här intervjuas han av Expressens reporter Diamant Salihu.</p>

Näthataren Jim Olsson, som nyligen förlorade ett förtalsmål mot Expressen, registrerade domännamnet granskningsverige.se.

Namnet förde han sedan över till hatsajten Fria Tider som hjälper det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige.

Det kan nu Expressen i samarbete med Eskilstuna-Kuriren avslöja.

– Jag tyckte det var en bra investering, säger Jim Olsson om varför han registrerade granskningsverige.se.

Eskilstuna-Kuriren avslöjade i förra månaden hur personerna bakom Granskning Sverige systematiskt sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet genom att lura till sig "intervjuer" med politiker, opinionsbildare och journalister.

En av de tongivande rösterna bakom Granskning Sverige kallar sig "Erik Johansson" men efter att han skickat en fil till den liberala debattören Malin Lernfelt, tidigare medarbetare på Göteborgs-Posten, röjde han sin egen identitet: Fabian Fjälling, 48, från Torslanda utanför Göteborg.

– Ja, det är det, sade Fjälling när han bekräftade för Expressen att han är "Erik Johansson".

Granskning Sverige-mannen Fabian Fjälling har försvarat Adolf Hitler, kallat Förintelsen för en "lögn" och medverkat på den nazistiska sajten Nordfront.

Ett av de fall som det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige uppmärksammat är näthataren Jim Olsson - som Expressen i december 2013 avslöjade som en av de flitigaste kommentarsskribenterna på hatsajter som Avpixlat, Exponerat och Fria tider. Docenten Jim Olsson har på hatsajter kallats för "privatperson", men Expressens granskning visade att han i själva verket massdistribuerat främlingsfientlighet från ett anonymt konto.

Bland Olssons kommentarer fanns påståenden om muslimer "betraktas som potentiella utpressare, kravmaskiner och allm. besvärliga", om "massinvandringen av analfabeter, lycksökare, islamister och brottslingar" och att det strömmar "bedragare till Sverige". Han beskrev också politiska motståndare som "quislingar", det vill säga landsförrädare, som ska jagas.

Hatsajten Fria Tider samlade in pengar för att stämma Expressen. Jim Olsson berättade dock i den främlingsfientliga podcasten Radio Länsman att "ett 30-tal advokater" som kontaktats avböjde att driva ett förtalsmål mot Expressen, men till slut valde advokatfirman Defens att inge stämning men det blev senare Advokatfirman De Basso som drev målet i domstol.

Expressen friades

Jim Olsson och hans ombud påstod att Expressen och den ansvarige utgivaren Thomas Mattsson publicerat 60 fall av förtal. Men när Stockholms tingsrätt i förra månaden prövade anklagelserna, friade tryckfrihetsjuryn Expressen på alla 60 punkter. Olsson dömdes till och med att betala Expressens rättegångskostnader.

Olsson hade tidigare klagat på Expressen till också Allmänhetens pressombudsman, Pressens opinionsnämnd och justitiekanslern. Alla avvisade, precis som tryckfrihetsjuryn, hans yrkanden.

 

THOMAS MATTSSON: Expressen–Jim Olsson 60–0 i förtalsmålet

 

Avslöjar kopplingarna

Expressen kan nu, i samarbete med Eskilstuna-Kuriren, avslöja fler kopplingar mellan Jim Olsson och hatssajtssfären där det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige ingår.

Granskning Sverige publicerar sig på Youtube men det finns också en vanlig sajt kopplad till nätverket. På granskningsverige.se samlar de "intervjuerna", tigger om pengar till verksamheten, säljer T-shirtar och efterlyser nya uppringare.

Domännamnet granskningsverige.se registrerades 26 mars 2014 av Jim Olssons företag Arealia - enligt uppgifter från Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Enligt utdraget från IIS stod just Jim Olsson som kontaktperson för domänen.

I december 2015, två månader efter att Jim Olsson stämt Expressen, överförde Olsson ägarskapet av domänen till Fria Tiders ägarbolag, FT News Group OU, registrerat i Tallinn i Estland. Ny kontaktperson blev Widar Nord som också står bakom Fria Tider - hatsajten som samlade in pengar till Jim Olssons rättsprocess.

Näthataren Jim Olsson i Stockholms tingsrätt under förtalsmålet mot Expressen i februari – ett mål som Olsson förlorade.

Jim Olsson: "En bra investering"

Jim Olsson medger att han registrerade domänen granskningsverige.se:

– Jag tyckte det var en bra investering, ett bra namn, säger Olsson till Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle.

Om att han överlät domänen till Fria Tider och Widar Nord säger han:

– När Fria Tider samlade in en massa pengar från privatpersoner i hela landet, då tyckte jag då att han hade ju administrerat det där så han kunde få det där namnet

Var Widar Nord intresserad av att få domännamnet?

– Ja, jag hade ju inget annat att ge honom. Det var ju en sak som jag har ingen användning för det, han kan väl få det. Kan han tjäna några pengar på det så får han väl göra det då, säger Olsson.

"Jag har inte bidraget"

Under tiden som Jim Olsson ägde domänen så fanns ingen verksamhet på sajten utan den kom i gång först i januari 2016, alltså en månad efter att han lämnat över den till Fria Tider. Olsson säger själv att han inte deltagit i Granskning Sveriges uppringarverksamhet:

– Jag har inte bidragit med någonting. Jag har inte ringt någon eller någonting, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Efter att Jim Olsson kontaktades för frågor om domänen så har Granskning Sverige lagt ut en egen intervju med honom. Där säger GS-utfrågaren att det var Jim Olsson som väckte idén om att ha en sajt för Granskning Sverige:

– Jag hade inte en tanke på att vi ens skulle ha en hemsida från början. Jag vet att det var du som liksom, när du kom på den idén, du väckte den idén hos mig.

"En tillfällig lösning"

Widar Nord på Fria Tider säger att de tog över domänen eftersom de befarade att kopplingen mellan den och Jim Olsson skulle ha använts mot Olsson i förtalsmålet mot Expressen:

– Vi hoppades på att domstolen skulle meddela en korrekt fällande dom. Det försvårar ju om Jim Olsson står på den här domänen och Expressen börjar vifta med det under rättegången.

Han (Jim Olsson) kunde väl helt enkelt ha skrotat domänen - så varför tog ni över den?

– Ja, i din fråga ligger en antydan att vi skulle ha något intresse av att äga den och det kan jag dementera. Vi har inga ekonomiska eller andra intressen utan det var en ren fråga om att jag ville att Thomas Mattsson skulle dömas för förtal för det ansåg jag att han gjort sig skyldig till och det där riskerade att försvåra för juryn att förstå hur det där målet såg ut och meddela en friande dom. Den risken ökade då och den risken ville jag minska och då tog jag över domänen. Jag har haft för avsikt att göra mig av med den och det var en tillfällig lösning.

En tillfällig lösning? Så är väl förhållandet än i dag?

– Så är förhållandet i dag, men den i sammanhanget lyckliga åtgärden att ni hängt ut en av personerna som står bakom Granskning Sverige, han kommer att ta över den här domänen, säger Nord.

Vilken roll eller funktion har Fria Tider för Granskning Sverige?

– Vi har ingen roll överhuvudtaget. Det enda som vi haft med dem att göra är att vi har stått som ägare av den här domänen och att vi har köpt bilder av dem som de hade och vi har transkriberat någon av deras bättre intervjuer. Men jag vet lika lite om dem som någon annan. Jag vet inte vilka de är förutom honom som ni grävt fram namnet på, säger Widar Nord.

Fabian Fjälling kallar sig "Erik Johansson" på Granskning Sverige. Här intervjuas han av Expressens reporter Diamant Salihu.

Fabian Fjälling, som alltså enligt Widar Nord ska ta över domänen granskningsverige.se, skriver i ett sms till Expressen:

"Vill Mattsson ha uppgifter om får han kontakta mig personligen. Jag delar gärna med mig i ett jämlikt samtal med honom. Dig är jag ointresserad av."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.