Nattlampan brände hål genom lakanen. Foto: PrivatNattlampan brände hål genom lakanen. Foto: Privat
Nattlampan brände hål genom lakanen. Foto: Privat
Nathalie Juhlén vill varna andra föräldrar. Foto: PrivatNathalie Juhlén vill varna andra föräldrar. Foto: Privat

Nathalie Juhlén vill varna andra föräldrar.


 Foto: Privat

Nathalie varnar föräldrar för populära nattlampan

Publicerad

Plötsligt luktade det bränt från barnens rum.

Nathalie Juhlén upptäckte att hennes tvåårige son tagit med sin nattlampa under täcket och somnat.

Lampan brände hål genom lakanen – och nu vill Nathalie Juhlén varna andra föräldrar.

– Man vågar inte ens tänka på vad som skulle kunna hänt, säger hon.

Nathalie Juhlén och hennes sambo kände att det började lukta bränt hemma. Efter en stund upptäckte de att lukten kom från barnens rum.

Barnen Konstantin, Valentin och Laurentin är alla mellan ett och fyra år gamla och låg och sov när händelsen inträffade.

Nathalie Juhlén såg då att hennes tvåårige son hade tagit med sig sin kaninlampa under täcket och att lampan lossnat från den heltäckande skärmen som är formad som en kanin.

– Han håller om kaninen men själva lampan ligger under täcket och pyr i täcket och påslakanet, berättar Nathalie Juhlén.

Lampan brände hål på både påslakan och täcke.

Nathalie vill varna andra

Barnen hade redan somnat och märkte inte av att det luktade bränt i rummet.

– Man vågar inte ens tänka på vad som skulle kunna hänt, det är otäckt, säger hon.

Nathalie Juhlén reagerade direkt och la upp ett inlägg på Facebook där hon varnar andra föräldrar.

"Nu vill vi varna andra! Lampan är alltså den klassiska kaninlampan Heico", skrev hon i inlägget.

Nathalie Juhlén berättar att hon aldrig ens slagits av tanken på att något liknande skulle kunna hända. Hon ifrågasätter även hur det kunde hända, med tanke på att produkten riktar sig till barn och därför förväntas vara trygg.

– Det är säkert fler barn som tycker det är mysigt att ta med sig kaninen under täcket, säger Nathalie Juhlén.

Föräldrarna berättade för barnen vad som hänt dagen efter, och familjen åkte för att köpa nya täcken.

– Men det har varit jättemycket funderingar kring brinnande täcken och farliga kaniner nu. För små barn är det väldigt otäckt, säger Nathalie Juhlén.

Tillverkaren: "Inte en leksak"

Harry Vermeulen arbetar på Egmont Toys och beklagar det som inträffat i ett mejl.

"Generellt är våra lampor testade och följer Europas säkerhetsregler. Vår Heico-lampa är inte en leksak, utan en nattlampa", skriver han.

Vermeulen skriver att lampornas uttag ska vara säkrade med skruvar som är tillräckligt små för att barn inte ska kunna få upp dem, och menar att dessa kan ha saknats om man har bytt glödlampan.

"Led-lyset är också en ljuskälla som inte producerar värme, så även om ett barn får loss lampan och lyckas få upp den och lägger den under lakanen i sängen borde det inte finnas någon risk", skriver han.

Nathalie Juhlén berättar att det aldrig funnits några säkerhetsskruvar, men att hon vet att andra lampor av samma märke haft det. Lampan som köptes för flera år sedan kom även med Halogenlampa och då inte LED, enligt henne.

– Det finns inga skruvhål i våra heller. De har aldrig haft de här säkerhetsskruvarna, berättar hon

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag