Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nathalie, 10, saknad – pappan efterlyst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Natalie, 10, är försvunnen. Hennes pappa är internationellt efterlyst.
Foto: Privat

Nathalie, 10, i Sundsvall har varit anmäld försvunnen av sin mamma sedan i söndags.

I dag häktades Nathalies pappa misstänkt för grovt egenmäktighet med barn.

Polisen misstänker att han har fört dottern utomlands – och pappan blir nu internationellt efterlyst.

– Jag känner mig tom samtidigt som allt är kaos, säger Nathalies mamma Angelica.

Nathalie bor tillsammans med sin mamma Angelica i Sundsvall. Förra fredagen hämtade hennes pappa henne, enligt överenskommelse, på fritids för att de två skulle tillbringa helgen ihop. Enligt Angelica hade föräldrarna kommit överens om att dottern skulle vara tillbaka klockan 18 på söndagen. Men när de fortfarande inte hade kommit vid 19.30-tiden anade Angelica att något var fel och anmälde Nathalie försvunnen hos polisen. Pappan hade då gjort sig oanträffbar, och sedan dess är Nathalie spårlöst försvunnen.

– Jag känner mig tom samtidigt som allt är katastrof, kaos, säger Angelica.

Hon fortsätter:

– Det är en liten stund på morgonen som jag mår bra, sedan ser jag verkligheten. Det är något som man inte ens vill att ens värsta fiende ska behöva gå igenom.

Både Angelica och polisen misstänker att Nathalie är tillsammans med sin pappa, en 33-årig man, som nu är häktad i sin utevaro misstänkt för grovt egenmäktighet med barn.

– Vi misstänker att han har åkt i väg med flickan och fört henne utomlands. Det som talar för det är att han har sitt ursprung utomlands, han har sålt sin rörelse och bil och såvitt vi kan se ser hans lägenhet tom ut, säger Daniel Brodén, vice chefsåklagare i Sundsvall.

”Har inga spår just nu”

Pappan kommer nu att efterlysas internationellt och åklagaren håller på att utfärda en europeisk arresteringsorder. Just nu vet man inte var Nathalie och hennes pappa befinner sig.

– Vi har inga spår just nu. Men vi vet att han har sitt ursprung i Palestina, säger Daniel Bodén.

För tre år sedan åkte Nathalie med sin pappa till Palestina, och då tog han inte med sig henne hem förrän efter tre månader.

Hemma i Sundsvall försöker Nathalies mamma nu vara positiv.

– I bland har jag hoppet om att hon kommer att komma hem, men nästa sekund är det som att jag inte har något hopp längre. Då har det försvunnit. Men jag har ju två andra barn också så jag måste försöka att se positivt för dem, säger Angelica.

Egenmäktighet med barn

Egenmäktighet med barn är ett brott enligt 7 kap 4 §, brottsbalken. Egenmäktighet med barn innebär att en förälder obehörigen skiljer ett barn under 15 år från den som har vårdnaden om det. Om föräldrarna har gemensam vårdnad är det straffbart att bortföra barnet eller för vårdnadshavare att ta sig själv rätt och ”röva tillbaks” barn om inte det finns beaktansvärda skäl.

Påföljden är böter eller fängelse högst ett år; vid grovt brott fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.