Nätattacker mot flera svenska sajter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Under måndagen fick flera svenska myndigheter problem med sina hemsidor. Enligt Försvarsmakten har man utsatts av en överbelastningsattack. En grupp som sympatiserar med Wikileaks grundare Julian Assange ska enligt den engelskspråkiga nyhetssajten The Local, ligga bakom attacken.

Sympatisörerna ska ha tagit på sig ansvaret via Twitter.

Bland myndigheterna finns Försvarsmakten och regeringskansliet. På eftermiddagen var det svårt att nå dessa myndigheters sidor från TT:s datorer.

Ännu tidigt på kvällen gick det inte att nå Försvarsmaktens webbplats från TT:s datorer.

– Enligt vår leverantör är det en överbelastningsattack. Vi vet inte exakt vart den kommer från. Men vi utreder det, säger Niklas Englund, chef för gruppen digitala medier på Försvarsmakten, till Expressen.se

"Väntar på rapport"

Niklas Englund säger att det är en DoS-attack (Denial of Service), vilket innebär att angriparna skcikar extremt många förfrågningar, vilket gör att de drabbade sidorna blir överbelastade.

Försvarsmaktens leverantör Logica utreder just nu varifrån attacken kommer.

– Vi väntar på en rapport som kommer från vår IT-leverantör i morgon, säger Niklas ENglund.

Enligt Lena Parkvall, informatör på Försvarsmakten, påstår sig en grupp som sympatiserar med Julian Assange ligga bakom attackerna mot Försvarsmakten och andra svenska myndigheter.

– De har inte kontaktat oss, säger Lena Parkvall.

Också regeringskansliets webbplats fortsatte på måndagskvällen vara svår att komma in på.

Jakob Lagerkranser, informatör på regeringskansliet, säger att de haft problem med sin hemsida men att de inte vill kommentera händelsen.

– Av säkerhetsskäl kommenterar vi inte driftsfrågor, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.