Natali erbjöds 760 000 för att vara flickvän åt rik man

Natali Barisic är en av många svenska tjejer som bor i Dubai.
Foto: Privat
4 400 svenskar beräknas bo i landet och drygt 3 000 av dem i Dubai.
Foto: Ap / TT / NTB Scanpix

Sol, bad och en glamourös livsstil lockar många unga svenska tjejer till turistparadiset Dubai.

Men bakom den lyxiga fasaden har prostitutionen vuxit sig stor. 

Svenska nattklubbsveteranen Natali Barisic, 28, blev erbjuden motsvarande 760 000 kronor för att umgås med en man för två år sedan men tackade nej.

Förenade Arabemiraten är en av Sveriges största handelspartners i regionen och över 200 svenska företag finns representerade.

4 400 svenskar beräknas bo i landet och drygt 3 000 av dem i Dubai, enligt svenska utrikesdepartementet, och antalet svenskar som reser till staden ökar för varje år.

Vad som lockar är olika men Dubai, sportbilarnas inofficiella huvudstad, har av vissa kallats för ”ett Disneyland för vuxna” och förknippas ofta med maffiga byggnader, sol, badstränder, en glamorös livsstil, exklusiva nattklubbar, gränslösa mängder champagne och pengar. 

Dubais baksida

Den nya SVT-dokumentären ”Dubaitjejer” följer tre svenska tjejer som har valt att flytta till just Dubai för att arbeta som nattklubbsvärdinnor.

I dokumentären, som går att se på SVT Play, vittnar tjejerna om en visserligen glamourös vardag – men en mörk baksida som kanske inte alltid får lika mycket utrymme i ljuset:

Usel arbetsmiljö, dåliga villkor, en skadlig spritkultur och prostitution. 

En tillvaro som även lockar till sig unga svenska tjejer.

– När Dubai började ”booma”, när det var hit man skulle åka, var det väldigt mycket svenska tjejer som åkte ner och hade det lite trevligt i ett par månaders tid. Har du inte sparat på dig en jäkla massa pengar för att åka hit och bo måste du få pengar från någon annanstans, säger Natali Barisic, 28, till Expressen.

Hon är en av de tre tjejer som medverkar i SVT-dokumentären.

– Det förekommer väldigt mycket prostitution. Jag känner ingen svensk som gör det nu, men jag känner många tjejer från Ryssland, Ukraina och det hållet, fortsätter hon.

Natali Barisic har jobbat många år inom nattklubbsvärlden i Dubai.
Foto: Privat

Lockas in i prostitution

Natali Barisic själv har arbetat inom restaurang- och nattklubbsbranschen i Dubai i över tio år och har därför både sett och hört om det mesta.

Hon säger att långtifrån alla tjejer som reser till Dubai ägnar sig åt detta men att möjligheten finns för den som vill.

28-åringen berättar att människor, ”till skillnad från i Sverige,” är väldigt öppna i Dubai. En kväll på en nattklubb kan innebära telefonnummer till tio nya kontakter och därmed nya möjligheter. Enligt Natali Barisic är det lätt att dras in i prostitutionen.

Pengarna lockar.

Vilket också kan göra det svårt att ta sig ur den bubblan när man väl har fastnat.

– Ja, det tror jag absolut. Det är lätt att komma in och sen… ”Gud, jag får allt det här, jag lever ju det livet jag har velat leva”. Så jag tror att det mycket väl är svårt att ta sig ur det, säger Natali Barisic.

Man vänjer sig vid det glamourösa livet och vill upprätthålla det?

– Precis. Man kommer från Sverige, landet lagom, och plötsligt dyker en helt annan värld upp. Man blir fäst vid det.

Svensk kvinna blev misshandlad

Natali Barisic säger att det är svårt att uppskatta vad de svenska tjejerna tjänar, men det finns stora pengar i omlopp.

– Ja, absolut. Just i Dubai är det mycket businessmän som rör sig och många människor bor här utan att vara i ett förhållande och som vill ha lite trevligt en gång i veckan. Så absolut, det finns pengar. Det gör det, säger hon.

Det är en destruktiv miljö. Har du hört om kvinnor som har råkat illa ut?

– En bekant till mig, som gjort detta tidigare, råkade illa ut. Hon träffade någon form av kille på en klubb och gick hem med honom. Hon hade redan fått pengar av honom och de åkte till ett hotell. Och på hotellet slog han ner henne och tog pengarna. Det är säkert många andra som råkar ut för andra saker också. Man vet ju aldrig vad som händer bakom stängda dörrar.

Genom sitt arbete har Natali Barisic både sett och hört mycket om hur de går till i Dubai.
Foto: Privat

Natali Barisic själv har pojkvän men blev en gång erbjuden 80 000 dollar – motsvarande 760 000 kronor – av en man.

Det är två år sedan nu och hon vände på klacken direkt.

Då skulle hon hänga med mannen, vara hans ”flickvän”, under en månads tid.

– Det var en tv-profil här i Dubai och han reser väldigt mycket. Så han ville ju egentligen bara ha ett sällskap när han reser, när han är på middagar och gör vardagsgrejer. Då ingår ju så klart att jag måste ha sex med honom och hela den biten. Men utöver de 80 000 dollarna var det han som skulle betala för resorna och köpa kläder åt mig om vi skulle på events. Så det var ju pengar och gåvor, säger hon.

”Jag har lämnat den världen”

För Natali Barisic var det aldrig aktuellt att tacka ja, det har det aldrig varit. Hon hade och har andra ambitioner gällande sin karriär i Dubai. Men hon säger att många andra säkert inte hade tvekat en sekund.

– Jag hade nog dragit skam över mig själv om jag hade gjort det, säger Natali Barisic, som nyligen, efter många års slit, lyckades landa sitt drömjobb i Dubai:

Mäklare.

– Jag har velat göra något annat i två år men det är svårt att hitta något, för det enda jag har haft på mitt cv är restaurang, nattklubbar och barer, så då är det svårt att få ett bra, välbetalt jobb. Men jag fick möjligheten och den tog jag, säger hon.

För Natali Barisic blev det även ett tillfälle att äntligen få lämna den destruktiva nattklubbsmiljön.

– Jag har lämnat den världen. Jag har det i ryggmärgen, men det känns jättebra. Jag är superglad, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.