Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Natalie, 19, utmanar H&M:s val av modeller

Natalie vill krossa normerna. Men det är inte helt lätt...
Foto: Jonte Wentzel
Via sin blogg försöker Natalie lyfta många av de problem som finns i vardagen.
Foto: Jonte Wentzel
Natalie älskar mode, och att shoppa, men stöter på fördomar.
Foto: Jonte Wentzel
<p>"Jag känner att alla tror att det är min assistent som stylar mig. Så är inte fallet", säger hon.<br></p>
Foto: Jonte Wentzel

Hon är modeintresserad och van att stå framför kameran, och vill bereda väg för funktionsnedsatta i samhället. Och i modebranschen.

Därför kontaktade Natalie Eriksson, som har en cp-skada, klädjätten H&M med ett förslag.

– För deras ögon existerar vi inte ens, säger Natalie.

Cp-skadade Natalie Eriksson, 19, från Stockholm arbetar på förbundet Unga Rörelsehindrade och driver en blogg som under förra året hade över 600 000 besökare.

I sin blogg skriver Natalie, som sitter i rullstol, om livet med funktionsnedsättning och försöker samtidigt krossa de fördomar som finns.

Men hon är också som vilken tonåring som helst, "a ordinary girl" som hon beskriver det själv: Hon drömmer om att bli skribent. Hon älskar musik och att fota. Och hon älskar mode och shopping.

Nyligen kontaktade Natalie svenska kläddjätten H&M med en utmaning och ett förslag:

Gör mig till er modell.

"Modebranschen måste bli bättre på att visa oss med funktionsnedsättningar. Jag är lite crazy av mig och bara kör, så jag undrar om ni skulle vilja ha mig som modell? Jag tror att H&M skulle växa något enormt om ni satsar på något unikt”, skrev Natalie i sitt meddelande till H&M på Facebook.

– Jag är en tjej som bara kör och det har alltid gått bra. Jag lyssnar mycket på magkänslan. Jag håller just nu på att söka jobb vilket är typ helt omöjligt i min sits, så jag söker allt jag kommer på. Sedan vill jag vara en förebild för unga tjejer och en modell som går emot normen. Jag vill skapa debatt! säger Natalie.

Foto: Jonte Wentzel

Vill öka förståelsen och kunskapen

H&M svarade omgående på Natalies inlägg:

"Hej Natalie! När vi på H&M tar fram modeller till vår marknadsföring har vi ett samarbete med internationellt etablerade modellagenturer. Är du intresserad av att arbeta som modell för eventuellt oss på H&M bör du därför kontakta en agentur. I Sverige har vi exempelvis MIKAS eller Stockholmsgruppen. De kan försöka hjälpa dig att hitta möjligheter inom modellbranschen. Vi önskar dig stort lycka till samt en trevlig helg!” skrev H&M.

Ett svar som Natalie inte ger mycket för.

– Jag känner att de vill göra det lättaste i stället för att undersöka saken, säger hon.

Hur tycker du att butikskedjor och stora varumärken och klädmärken förhåller sig till funktionsnedsatta i dag?

– Förfärligt! För deras ögon existerar vi inte ens.

Natalie är säker på att det finns mycket att vinna på att våga gå emot normen när det gäller val av modeller.

– I denna fråga vill jag ta upp två perspektiv: I samhället skulle funkofobin minskas och förståelsen ökas. Vi skulle äntligen diskutera rättigheterna för oss med funktionsnedsättningar. För H&M:s del skulle de bli allt mer kända och älskade. De skulle tjäna miljoner på detta, säger Natalie.

Natalie jobbar men söker nytt jobb till årsskiftet.
Foto: Privat

"Jag var på en provfotografering"

Det är inte första gången som Natalie söker sig till modellbranschen.

Hon är van att stå framför kameran, och har tidigare kontaktat en av Sveriges största modellagenturer. Hon blev då kallad till en provfotografering.

"Jag kan nu stolt meddela att jag vågade att plåtas i tisdags och att jag idag fick veta att de vill ha mig i deras register. Att åka dit då de inte visste om att jag hade en CP-skada var grymt nervöst men jag lyckades ändå vara mitt coola jag. Nu hoppas jag bara på jobb för att ta mitt mål att inspirera och krossa fördomar till nästa nivå!" skrev hon i ett blogginlägg i december 2015.

Några uppdrag för den agenturen har det dock inte blivit än så länge.

– Jag var på en provfotografering och har en modellsida, säger hon.

Hur är det att vara i modebranschen, och vara modeintresserad, som en person med funktionsnedsättning i dag?

– Jag känner att alla tror att det är min assistent som stylar mig. Så är inte fallet. Jag älskar att skapa min stil, och senast någon valde mina kläder var jag fem år, säger Natalie.

Man kan följa Natalie via bloggen "This is how I roll".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.