”#Metoo - för kvinnor som försökt ligga sig till framgång, men misslyckats.”
Så stod det på en av studentbanderollerna som skapades av elever på Upplands-Brogymnasiet i Stockholm, något som har uppmärksammats av Mitt i Upplands-Bro.
En bild på banderollen sprids nu i sociala medier – och lämnar upprörda känslor efter sig.

En av dem som reagerar starkt på budskapet är 18-åriga Natalie Hall från Vilhelmina, Västerbotten, som fick bilden skickad till sig av en vän.
– Jag blev ledsen. Sedan blev jag arg. Att hela metoo-kampanjen blev så förminskad och förlöjligad i och med banderollen, det är väldigt allvarligt, säger hon.
Kritiserar skolan
Natalie Hall la ut bilden i sina sociala medier.
”Jag kommer aldrig någonsin tycka att det är okej att skratta åt och förlöjliga #metoo-kampanjen”, skriver hon i inlägget.

– Jag ville sprida det så att folk får se och höra att det händer. Så att det inte sopas under mattan när sådant händer, säger Natalie och fortsätter:
– Lärarna bör ta sexistiska uttryck på mycket större allvar. De ska agera innan ungdomarna ens hunnit skrivit en sådan sak på deras studentflak.
Eleverna försvarar flaket
Två elever i klassen berättar för Aftonbladet att klassen röstade om vilken text de skulle ha på banderollen och att texten med metoo-referensen vann.
Eleverna menar att texten är ”ett internt skämt” i klassen.
– Vi skämtar med varandra. Typ ”vad ska du göra sen, ska du ligga dig upp till toppen?”. Lite så. Det är ganska grovt språk i vår klass. Därför ville vi spegla det på vårt flak, så som vi skämtat med varandra, säger en av eleverna till tidningen.
Eleverna förklarar att det aldrig var meningen att banderollen skulle användas på studentdagen och trodde inte att budskapet skulle väcka känslor.
– Vi skrev det där och det var jättefel nu när man märker hur folk reagerar, men det ger ingen rätten att hänga ut oss, säger de till Aftonbladet.
Rektorn: ”Väldigt kränkande”
Christian Eklöv Hagman är rektor på Upplands-Brogymnasiet. Han blev också upprörd när han fick vetskap om banderollen.
– Det här strider mot allt det vi arbetar och står för. Det är bedrövligt, väldigt kränkande och oerhört olämpligt, säger han till Expressen.
– Så fort det här kom till min kännedom säkerställde jag att komma i kontakt med personal på plats och fick veta att de agerade och såg till att banderollen kom ner direkt. Det blev allvarssamtal med den här gruppen.
Skolan inför åtgärder
Skolan får nu in många mejl och samtal från personer som reagerat på bilden av banderollen och Christian Eklöv Hagman skriver en text för att förklara skolans hållning.
– Jag tänker att det är positivt att många hör av sig. Det tyder på att samhället har ryggrad och kämpar mot orättvisor, säger han.
Rektorn förklarar att flera åtgärder kommer att vidtas för att händelser som denna inte ska hända igen.
– Det här strider mot skolans värdegrund. Det finns i skollagen ett antal åtgärder, skriftlig varning är en av dem. Sedan jag började här har mitt arbete kring värdegrunden startat tidigt. Vi har planer att intensifiera och fördjupa det arbetet inför nästa läsår.
Christian Eklöv Hagman förklarar att klasserna på skolan framöver kommer delta i program med kuratorer för att jobba mot fördomar och diskriminering.