90 000 hemliga militärdokument publicerades i natt på sajten Wikileaks. Läckan har skapat en politisk storm i Vita huset. Foto: REUTERS/ALL OVER PRESS
90 000 hemliga militärdokument publicerades i natt på sajten Wikileaks. Läckan har skapat en politisk storm i Vita huset. Foto: REUTERS/ALL OVER PRESS

Nät-avslöjande skakar USA

Publicerad
Uppdaterad
Hela sanningen om USA:s krig i Afghanistan har läckt ut på nätet.
Mer än 90 000 hemliga dokument avslöjar hundratals okända civila dödsoffer.
Jätteläckan vållar redan politisk storm i USA.
Avslöjarsajten WikiLeaks lägger ut ett jättelikt material - den kanske största läckan i USA:s militära och diplomatiska historia.
Där kan alla nu läsa hemliga förstahandsuppgifter från den amerikanska armén.
Egna förluster, civila dödsoffer, riskbedömningar. Allt från hur militären döljer att hundratals civila dödats till hur hemliga specialstyrkor dödar talibanledare.
- Det är Afghanistankrigets fullständiga historia från 2004 till 2010. Med några viktiga undantag som USA:s specialstyrkor, CIA och andra, icke-amerikanska grupper, säger Julian Assange, grundare av WikiLeaks, till CNN.
- Det viktiga är alla dessa människor som dödades i mindre incidenter som vi inte hört talas om, men som sammantaget är större än händelserna med många dödsoffer. Det handlar om pojken som dödades av en granat som missade sitt mål, säger han.

Vita huset reagerade i natt

Vita huset reagerar på avslöjandet med att skylla på förre presidenten George Bush. Nästan allt skedde före Barack Obamas tid, heter det.
- Det är viktigt att notera att den period som återspeglas i dokumenten är januari 2004 till december 2009, säger Vita huset i ett uttalande.

Politisk storm

Läckorna vållar redan en politisk storm och möjligen en diplomatisk kris mellan USA och dess nära allierade Pakistan.
Detta för att det hemliga materialet avslöjar att Pakistan ger skydd åt Talibanstyrkor från grannlandet Afghanistan.
Mer än 180 underrättelsedokument, som nu ligger till allmän beskådan på nätet, visar att Pakistans underrättelsetjänst åtminstone sedan 2004 ger understöd, vapen och träning till talibanerna.
- Det är ett oacceptabelt hot mot USA, Afghanistan och det pakistanska folket att våldsamma extremistgrupper får skydd i Pakistan, säger en talesman för president Obama.

USA fördömer

WikiLeaks material visar hur hemliga "svarta" specialstyrkor jagar och dödar Talibanledare utan rättegång. De avslöjar också att den USA-ledda koalitionen alltmer använder förarlösa plan av typ Reaper för att jag och döda talibaner. Planen styrs med fjärrkontroll från en bas i Nevada i USA.
USA-militären döljer också viktig information om fiendens framsteg. Till exempel att talibanerna massivt har trappat upp sin krigföring med vägkantsbomber, som nu har dödat mer än 2 000 civila. Och att talibanerna har skaffat sig en ny typ av avancerade och effektiva raketer.
Vita huset fördömer läckan och säger att "den sätter amerikaners och våra allierades liv i fara".
Julian Assange tillbakavisar den anklagelsen. Han säger att han avstår från att publicera 15 000 dokument för att skydda människor som samarbetar med USA och ger information om talibanerna.

Avslöjar även talibanerna

Det läckta materialet avslöjar inte bara amerikanska förbrytelser utan också talibanernas.
- Det beskriver förbrytelser av båda sidor i det här kriget. På så sätt kan folk förstå vad som verkligen pågår och välja om de vill stödja kriget eller inte, säger Assange till CNN.
WikiLeaks vägrar att avslöja hur man kommit över de hemliga dokumenten. Ledande medier som amerikanska New York Times, brittiska Guardian och tyska Spiegel fick tillgång till materialet innan WikiLeaks lade ut det på sin sajt natten till måndagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag