Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nastassja dog av amfetaminbas – mordutredningen läggs ner

Lillasystern: ”Någon har gjort en riktig tabbe”.
Mordutredningen i fallet där 31-åriga tvåbarnsmamman Nastassja, 31 år, läggs ned.
Foto: Privat.
Tvåbarnsmamman Natassja dog efter att ha druckit ur en ölflaska som visade sig innehålla amfetaminbas.
Foto: OLLE SPORRONG
Nastassja blev 31 år.
Foto: Privat

Mordutredningen i fallet där 31-åriga tvåbarnsmamman Nastassja avled efter att ha fått i sig amfetaminlösning från en ölflaska på en fest läggs ned.

Samtidigt riskerar två polisanställda att åtalas för grovt tjänstefel.

– Jag överväger att väcka åtal, säger Henrik Rasmusson, kammaråklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Den sista augusti dog tvåbarnsmamman Nastassja, 31, efter att ha fått i sig amfetaminbas ur en ölflaska.

Enligt uppgift till Expressen blev Nastassja bjuden på ölen av en bekant på en fest. Flaskan var försluten och hon öppnade den själv. Hon drack bara en klunk, förlorade snabbt medvetandet och vaknade aldrig upp igen.

Enligt Expressens uppgifter hade ölflaskan stulits ur polisens beslagsrum på polisstationen i Haninge.

En utredning om mord inleddes vid Söderorts åklagarkammare. Parallellt inledde Särskilda åklagarkammaren en utredning om vållande till annans död som skulle klarlägga om någon som står under polisbefäl begått ett brott i samband med hanteringen av ölflaskan.

Nu har mordutredningen lagts ner av åklagaren Stefan Creutz.

– Vi har bedrivit utredning sedan det hände, både de tekniska delarna och en hel del förhör. Det har gett vid handen att det inte finns någon anledning att anta att det inte är något, i det här sammanhanget i vart fall, som har begått ett brott, säger han till Expressen.

Advokaten: Fel person

En person har sedan händelsen inträffade varit skäligen misstänkt för mord, men efter att mordutredningen lagts ned finns inte någon annan misstänkt i fallet, enligt Stefan Creutz.

Den misstänkte personens advokat, Marianne Kellerman, säger till tidningen Mitt i att nedläggningsbeslutet var väntat.

– Det som hänt är jättetragiskt, men det går inte att klandra min klient för det. Det är nog fel person man gått efter, säger hon till Mitt i.

Polisanställda kan åtalas

I den utredningen pågår just nu så kallad slutdelgivning. Det betyder att förundersökningen är avslutad och att de misstänkta får gå igenom materialet och ges möjlighet att begära ytterligare utredning.

– Innan det är klart kan jag inte säga för mycket. Men slutdelgivning betyder ju att jag i alla fall överväger att väcka åtal, säger åklagaren Henrik Rasmusson.

Utredningen har tidigare haft rubriceringen vållande till annans död men nu är två personer misstänkta för grovt tjänstefel. Henrik Rasmusson bedömer att han kommer att fatta beslut i åtalsfrågan någon gång under februari.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.