Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nastassja, 31, fick i sig amfetamin ur ölflaska – dog

Flaskan misstänks ha stulits från polisens beslagsrum.
Nastassja blev 31 år.
Foto: Privat.
Tvåbarnsmamman Natassja dog efter att ha druckit ur en ölflaska som visade sig innehålla amfetaminbas.
Foto: OLLE SPORRONG

Sjuksköterskestudenten och tvåbarnsmamman Nastassja blev bara 31 år.

Den sista augusti dog hon efter att ha fått i sig giftig amfetaminbas ur en ölflaska som hon blev bjuden på.

Flaskan misstänks ha stulits från polisens beslagsrum, och en brottsutredning pågår.

– Någon har gjort en riktigt stor tabbe, som kostade henne livet, säger Nastassjas lillasyster.

Nastassja hade nära till skratt. 

– Hon hade den typen av skratt som gjorde att man inte kunde hålla sig för skratt själv. Det spelar ingen roll hur tråkigt skämtet var – det var ett skratt som spred sig, säger hennes syster.

Hon beskriver sin storasyster som kreativ, intelligent och omtänksam. Om någon i familjen fyllde år var Nastassja alltid den som slog in presenten och ritade och skrev födelsedagskortet.

– Hon visste exakt hur hon skulle sätta ord på känslor. Hon hade lätt att hitta det där som gör att människor känner sig älskade.

”Allt gjorde hon för barnen”

Nastassja utbildade sig till sjuksköterska och arbetade samtidigt extra som undersköterska på Södersjukhuset i Stockholm. Hon var också mamma till två döttrar.

– Allt, allt, allt gjorde hon för barnen. Hon älskade att hitta på saker med dem. Allt från att gå och bada med dem till att leka med dem. Hon kunde verkligen ta fram sin barnsliga sida, skämta med dem och ha kul, berättar systern.

Man var ju orolig men tänkte att hon kommer ju att komma hem

Sista gången de sågs var i slutet av augusti.

– Hon och barnen kom hem till vår mamma. De kom ofta bara förbi och tog en kaffe eller bara för att umgås. Den här dagen skulle hon låna en cykel av mamma för att kunna cykla med tjejerna. Det var inget speciellt.

Ett par dagar senare, lördagen den 29 augusti, såg systern att hon hade ett par missade samtal när hon vaknade.

– Jag ringde upp min andra syster. Hon berättade att Nastassja låg på sjukhus. Man var ju orolig men tänkte att hon kommer ju att komma hem.

Nastassja fick i sig amfetaminbas

Familjen åkte in till Södersjukhuset där Nastassja låg nedsövd. De fick veta att hon hade fått i sig amfetaminbas, ett giftigt förstadium till amfetamin i pulverform, ur en ölflaska.

Jag bad henne att hålla sig stark och fortsätta kämpa

Läkarna lät ändå hoppfulla. Nastassja hade börjat andas lite starkare och man hade hittat lite hjärnaktivitet.

– Jag pratade med henne hela tiden medan hon låg där. Jag bad henne att hålla sig stark och fortsätta kämpa. Sade att vi alla väntade på henne.

”Hon hade lätt att hitta det där som gör att människor känner sig älskade”, säger Nastassjas lillasyster.
Foto: Privat

På måndagseftermiddagen fick familjen veta att det var slut. Det fanns inget mer man kunde göra.

– Jag tror att jag hamnade i ganska grov chock. Det mesta är rätt suddigt, säger systern.

Nastassja blev medvetslös efter en kvart

Enligt uppgift till Expressen blev Nastassja bjuden på ölflaskan av en bekant när hon var på en fest natten till lördagen. Flaskan var försluten och hon öppnade den själv. Hon drack bara en klunk, sedan spottade hon och sade att det smakade hemskt. Inom femton minuter var hon medvetslös och vaknade därefter aldrig upp igen.

Mannen som gav henne ölflaskan ska ha fått den av sin pappa som är städare på polisstationen i Haninge. Han tros ha fått den av en arbetskamrat som misstänks ha stulit den ur polisens beslagsrum, erfar Expressen.

Två män anhölls misstänkta för försök till mord under helgen när Nastassja låg nedsövd. 

Båda släpptes snabbt. Den ena är avskriven som misstänkt medan den andra är fortsatt misstänkt på den lägre misstankegraden i utredningen, som nu har rubriceringen mord. Åklagaren Stefan Creutz har dock sagt att utredningen kan komma att visa att det rör sig om ett oaktsamhetsbrott.

Chocken har inte lagt sig: ”Man blir besviken”

Parallellt pågår en utredning ledd av särskilda åklagarkammaren, som bland annat har hand om mål där poliser misstänks för brott. Den utredningen har rubriceringen vållande till annans död och ska klarlägga om någon som står under polisbefäl har begått ett brott i samband med hanteringen av ölflaskan.

För systern har chocken inte lagt sig helt – men samtidigt känner hon stor ilska.

– Att livet kan vara så orättvist. Sen att någon har gjort en riktigt stor tabbe, som kostade henne livet. Vi vet inte vem, och vi vet inte om någon kommer att bli åtalad. Man blir besviken på hela systemet över att någon sådant här kan hända.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.