Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nastassja, 31, dog – nu döms inspektör

Drack ur ölflaska med amfetaminbas.
Foto: Privat
Foto: Privat

Sjuksköterskestudenten Nastassja, 31, drack ur en ölflaska och dog.

Det visade sig att den innehöll amfetaminbas – som kunde kopplas till polisen.

Nu döms en kriminalinspektör för tjänstefel.

Det var i augusti förra året som 31-åriga Nastassja blev bjuden på en öl på en hemmafest i Stockholm.

Två dygn senare var hon död.

Expressen kunde berätta om att det i själva verket handlade om en flaska med flytande amfetaminbas, amfetaminolja, som lämnats in till polisstationen i Handen året innan.

Det visade sig att en städare hittat flaskan och lämnat vidare den till sin son, som sedan tog den med sig till festen i tron om att det var vanlig öl.

Två anställda inom polisen har åtalats efter händelsen. Den ena är en erfaren kriminalinspektör, som arbetade med ett större narkotikaärende med koppling till flaskan.

Flaskorna kastades

Nu döms han till dagsböter för tjänstefel för att inte ha omhändertagit flaskorna, men brottet bedöms inte som grovt.

Rådmannen Niklas Schüllerqvist säger i ett pressmeddelande att det är ”oerhört tragiskt” att en person druckit från en flaska som kommer från en polisstation.

Han betonar att åtalet måste bedömas utifrån informationen som de polisanställda hade då, och inte efter Nastassjas död.

– Den kriminalinspektör som borde ha tagit hand om flaskorna bör inte heller prövas utifrån risken att någon skulle dö eller skadas av flaskorna på polisstationen, utan snarare risken för att den misstänkte gärningsmannen skulle undgå straff.

Enligt tingsrätten hade kriminalinspektören fått tillräckligt med information om att det förvarades narkotika i flaskan för att förstå att han skulle ha agerat. Han hade samtalat med personen som lämnat in två misstänkta flaskor.

Civilanställd frias

Den andra mannen är en civilanställd receptionist, som nu frias från misstänkt tjänstefel.

Mannen har i förhör själv berättat att han slängt flaskorna i en papperskorg efter att ha hanterat dem som hittegods.

Domstolen anser att han vid tidpunkten inte hade tillräckligt starka skäl för att upprätta en anmälan om brott efter att de lämnats in.

Båda har nekat till brott. Personalansvarsnämnden har tidigare beslutat att båda kommer få behålla sina jobb.

– Någon har gjort en riktigt stor tabbe, som kostade henne livet, sade Nastassjas syster till Expressen ett par veckor efter dödsfallet.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.