Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nästan sex våldtäkter om dagen – bara i Stockholm

Så ser brottsstatistiken i Sverige ut
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M). Foto: ANN JONASSSON

Antalet anmälda våldtäkter i Stockholm har ökat. 

Första halvåret 2019 är de i polisregion Stockholm 14 procent fler jämfört med samma period förra året, rapporterar Mitt i Stockholm.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att allt fler personer blir utsatta för det trauma som en våldtäkt innebär, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm. 

Under det första halvåret 2018 anmäldes 930 våldtäkter i polisregion Stockholm, som förutom Stockholms län även innefattar Gotlands län. I år ligger motsvarande siffra på 1 060 anmälda våldtäkter i regionen – en ökning på 14 procent. 

Siffrorna innebär att nästan sex våldtäkter anmäls varje dag. 

Irene Svenonius, moderat finansregionråd i Stockholm, vill inte spekulera i varför anmälningarna har ökat så pass mycket. 

– Det måste analyseras av de rättsvårdande myndigheterna, om det finns något orsakssamband. Men det är otroligt viktigt att vi har en polis med tillräckliga resurser för att klara upp våldtäkter. Och att vi har en sjukvård som är omhändertagande och kan vårda de som har varit utsatta för en sådan här traumatisk händelse. 

Hon säger att Region Stockholm arbetar för att skapa en trygghet runt kollektivtrafiken, med fler ordningsvakter i tunnelbanan, kameraövervakning och också trygga gång- och cykelvägar. 

”Man ska alltid vara vaksam”

Men Irene Svenonius säger också att hon är övertygad om att det behövs fler poliser och hårdare straff för de som begår en våldtäkt. 

– Jag ser att den ökande gängkriminaliteten dränerar resurser från polisens övriga verksamhet, bland annat polisens möjlighet att utreda och så småningom kunna fälla våldtäktsmän. Det är oerhört viktigt.

Hon betonar att det inte är främst i och kring kollektivtrafiken de flesta våldtäkter begås – oftast handlar det om övergrepp i nära relationer eller av någon man känner. 

– Men självklart så ska man alltid vara vaksam. Det är också viktigt naturligtvis att vi som är föräldrar är kloka i att vi pratar med våra barn och ungdomar om vad de ska vistas, hur man rör sig, att man inte ska gå ensam på en mörk parkväg, till exempel. Samtidigt är det lika viktigt att det skapas trygga gång- och cykelvägar med belysning där man röra sig tryggt och säkert. 

Samtidigt lyfter Irene Svenonius vikten av att föräldrar pratar med sina söner och utbildar i synen på sex och vad som är accepterat sex och inte. 

– Vi ska inte bara varna våra barn för vad som kan hända, vi ska också utbilda i hur man uppträder och vad som är okej och inte okej. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.