Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nästan alla partier vill fånga in och lagra koldioxidutsläpp

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut – Anton Gymark förklarar.
Hanna Westerén är miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Foto: Riksdagen
Foto: Per-Olov Eriksson/N/TT / TT NYHETSBYRÅN / NATURFOTOGRAFERNA

Satsningar på att fånga in och lagra koldioxidutsläpp, så kallad CCS (carbon capture and storage), lockar svenska politiker. Sju av åtta partier ser detta som viktigt, enligt en kartläggning av SR Ekot.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik. Dock får det inte vara ett sätt att köpa sig fri eller låta bli att göra andra åtgärder, säger Hanna Westerén, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till radion.

CCS är dock en komplicerad och dyr teknik, särskilt i jämförelse med att i stället förhindra själva utsläppen. Och den är så länge bara i startgroparna. Men flera partier tror att tekniken ändå är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

Det enda riksdagspartiet som i Ekots enkät inte säger ja – utan ”vet inte” – till CCS-satsningar är Sverigedemokraterna.

Klimatnödläget slår hårt mot Sverige redan under vår livstid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.