Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nästan alla hans förslag stoppades

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Herman Van Rompuy, till höger, och José Manuel Barroso.
Foto: Virginia Mayo/AP

BRYSSEL. Planer på en gemensam eurobudget och andra kontroversiella idéer vann inget gehör hos EU-ledarna.

EU-toppmötets första dag handlade mest om att stoppa olika förslag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var tydlig inför EU-toppmötet att han inte alls gillade de idéer EU:s ordförande Herman Van Rompuy lanserat inför mötet. Feltajmade, dåligt förankrade och alltför långtgående.

Maldes ner

Och han var inte ensam om att vara motståndare till att släppa nationell makt till EU-institutioner. Under en utdragen middag maldes Van Rompuys idéer sakta ner till ett uppdrag till honom själv och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att till juni 2013 ta fram möjliga åtgärder på fyra områden, bland annat individuella kontrakt mellan EU och euroländerna om att genomföra reformer. Dessutom ska en "solidaritetsmekanism" utredas, alltså pengar för att stödja euroländerna att genomföra reformerna i kontrakten.

Reinfeldt var på en nattlig pressträff nöjd med att Van Rompuys rapport slutat med en tummetott.

– Det är viktigt att inte eurozonen i sig utvecklas för långt och helt annorlunda än de förhållanden som gäller för alla de 27 EU-länderna, sade Reinfeldt.

Banktillsyn

Natten före hade EU:s finansministrar kommit överens om regelverket för en gemensam banktillsyn för eurozonens större banker. För att få en komplett bankunion på plats måste länderna också enas om hur man ska hantera banker som riskerar att gå omkull, en slags gemensam bankakut. EU-kommissionen får i uppdrag att presentera ett förslag om detta under 2013.

Van Rompuy och Barroso som missbedömt EU-ledarnas vilja till stora, genomgripande förändringar just nu, höll god min om de nedbantade framtidsvisionerna på en gemensam presskonferens.

– Inga dörrar stängdes, men ska vi vara ärliga så bestämde medlemsländerna att koncentrera sig på vad som kan göras nu, sade Barroso.

Takten i förändringarna har saktats ner och Tysklands förbundskansler Angela Merkel lär vara nöjd med att inga skarpa förslag kommer att presenteras mitt i hennes valkampanj inför höstens val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.