Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nästan alla återvändare kom frivilligt på förhör

Polisen i Nordöstra Göteborg har skickat brev till mellan 15 och 20 personer som återvänt från krigshärdar.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Lokalpolisen i Nordöstra Göteborg har skickat brev till mellan 15 och 20 personer som återvänt från krigshärdar i bland annat Syrien och Somalia.

Hittills har alla utom en dykt upp, uppger lokalpolisområdeschefen Ulf Merlander för ”Konflikt” i Sveriges Radio.

– Vi har ju inte så mycket bevis att lägga fram så det gäller verkligen att få personerna att vilja prata om det de varit med om, säger han i programmet.

De personer som är misstänkta för brott i samband med sina utlandsvistelser, eller som anses utgöra ett allvarligt hot hanteras av Säpo.

Men det finns också en grupp återvändare från krigshärdar i bland annat Syrien och Somalia som polisen vill komma i kontakt med trots att det saknas brottsmisstankar.

– Vi har ju inte så mycket bevis att lägga fram, så det här handlar om att verkligen få de här personerna att vilja prata om det de har varit med om, säger Ulf Merlander i radioprogrammet ”Konflikt”.

Polisen: Måste vara skeptisk

Lokalpolisen i Nordöstra Göteborg har via brev kallat mellan 15 och 20 personer ur den gruppen på förhör. Alla kom till polisstationen frivilligt, utom en som polisen åkte hem till.

De flesta ville också prata och var öppna med att de varit i de krigsdrabbade områdena. Precis som flera IS-anhängare som intervjuats i medier uppgav personerna att de inte varit stridande, utan ambulansförare, hjälparbetare eller kockar.

– Det är klart att man måste vara skeptisk, säger Ulf Merlander.

Nordöstra Göteborg har pekats ut som ett område med ovanligt många IS-resenärer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.