Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nästan 10 000 ryssar har supit ihjäl sig i år

Myndigheterna i Ryssland kämpar mot alkoholproblemen. På bilden syns Vladimir Putin skåla med OS-supportrar i Sochi.

Foto: EPA TT
Det är framför allt drickandet av vanlig sprit som orsakar förgiftningarna. Foto: Per Nilsson

Det ryska superiet är mer än en klyscha och enligt skrämmande siffror så har nästan 10 000 människor dött i akut alkoholförgiftning bara i år. Enligt myndigheter dör många fler årligen i dödsfall kopplade till spriten – uppemot en halv miljon.

Myndigheter i Ryssland har under de senaste åren försökt ta kampen mot landets utbredda alkoholproblem, och i början på året sade myndigheter att drickandet i landet tycks minska. Men nya siffror på hur många som dör antingen av alkoholförgiftning är ändå minst sagt skrämmande.

Totalt 9 300 människor dog av alkoholförgiftning under årets tre första kvartal, enligt ett nytt uttalande från ryska konsumentombudsmannen Rospotrebnadzor. Fler än 36 000 fall av akut alkoholförgiftning ska ha inrapporterats under samma period, enligt myndigheten som trots allt beskriver en stadig minskning sedan 2013.

Dricker även parfym och kylarvätska

Det är framför allt drickandet av etanol, alltså vanlig sprit, som orsakar förgiftningarna. Men ”ospecificerade” sprittyper som parfym, industrisprit och kylarvätska förekommer också, och träsprit har enligt uttalandet blivit vanligare.

Myndigheten tillägger att sprit bara får säljas i enlighet med de regler som finns i Ryssland. Exempelvis krävs tillstånd och ryska butiker får inte längre sälja alkohol, även om krogar kan sälja dygnet runt.

”Våra regionala kontor har tagit över 600 klagomål vidare till domstol med krav om att all information om nätförsäljning förbjuds”, skriver myndigheten.

”Som ett resultat så har cirka 500 sajter förbjudits i enlighet med domstolsbeslut”.

En halv miljon dör av orsaker kopplade till drickandet

Statistisk om hälsa och alkohol är sällan säker i Ryssland och bör tas med en nypa salt, inte minst på grund av risken för mörkertal i det stora landet. Men även satt i förhållande till befolkningsmängd så dör det flera gånger så många ryssar av alkoholförgiftning som i Sverige, enligt statistiken som finns.

En ännu mer skrämmande siffra levererade ryska myndigheter tidigare i år. Rospotrebnadzor varnade då att uppemot en halv miljon ryssar dör årligen av orsaker kopplade till överdrivet drickande. En hårresande uppgift med tanke på hur stor del av befolkningen det faktiskt är.

”Experter säger att i Ryssland så orsakar alkoholmissbruk förtidig och undviklig död för ungefär en halv miljon människor varje år, vilket betyder en dödlighet på ungefär 30 procent bland män och 15 procent bland kvinnor”, sade myndighetens presstjänst till ryska nyhetsbyrån Interfax i januari.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!